úterý 10. listopadu 2015

Smažinky jablkové / podle paní Sandtnerové

  Někdo jim říká jablka v županu někdo jablka v těstíčku. Ale ve velmi staré kuchařské knize vážené paní kuchařky Marie Janků - Sandtnerové se tento dezert nazývá Smažinky jablkové. Vyzkoušeli jsme je a jsou vynikající. Obvykle se jablka smaží v těstě podobném tomu na palačinky ale paní Marie ve svém receptu šlehá sníh z bílků a ten tomu dodává nadpozemskou chuť a lehkost. Vyzkoušejte tento vysloveně podzimní dezert a bude Vám dobře na těle i na duši. Váhové jednotky jsme upravili tak aby se recept dal použít bez velkých zádrhelů.




Ingredience pro cca 5 osob ( my jsme to snědli ve třech lidech tak, že pozor na to ):

125 g hladké mouky
 2  x špetka soli
citronová kůra z  1ks BIO citronu
25 g krupicového cukru
2 žloutky
2 bílky
125 ml mléka
2 polévkové lžíce rumu
600 g oloupaných jablek
200 g másla

Na obalení:
1/2 vanilkového lusku ( semínka)
krupicový cukr a skořici mletou

Pracovní postup :

1) Do mísy vsypte mouku, špetku soli, citronovou kůru a cukr.
2) V jiné míse rozmíchejte žloutky s mlékem a rumem a přidejte do mísy k sypkým surovinám.
3) Vše promíchejte  ručně šlehací metlou na husté těstíčko.
4) K bílkům přidejte druhou špetku soli a pomocí elektirckého šlehače vyšlehejte velmi tuhý sníh.
5) Sníh zlehka vmíchejte do těsta a odložte stranou.
6) Oloupaná jablka pomocí vykrajovací lžičky  nebo špičatým nožem opatrně odjadřincujte a
    pokrájejte je na silnější kolečka.
    Jablka můžete pokapat citronovou šťávou nebo rumem.
7) Na pánvi rozehřejte silnou vrstvu másla. Jablka ponořte do těstíčka tak aby se obalila těstem z
    obou stran a vkládejte je do rozehřátého másla. Smažte do zlatova obě strany.
8) V míse si smíchejte cukr, mletou skořici a semínka z vanilkového lusku. Ještě teplé smažinky
    obalujte v této voňavé směsi.

O tomhle se prostě nedá psát. Tak, že já lezu z postele a jdu loupat jablka ......