Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

ADVENT / Čas vánočních příprav

           **** A D V E N T ****

                             Nejbláznivější ale i nejkrásnější období roku právě nastalo.


29.11. zapálíme první svíčku na adventním věnci a začneme  vánoční přípravy. Užívejte si večery při svíčkách obklopeni těmi, které máte rádi a hlavně dobrým a kvalitním jídlem ať  už slaným nebo sladkým. Provoňte si byt perníčky a svařeným vínem. Neznám nic hezčího než přijít  do vyzdobeného bytu zmrzlá z procházky a   zachumlat  se do deky s šálkem horkého nápoje. Miluji horkou čokoládou a vánoční punč. Začněte si vánoční čas užívat co nejdříve jinak Vám proteče mezi prsty.


1.12.
 zavěste nad dveře jmelí - nejobdivovanější parazit na světě - a můžete se pod ním beztrestně líbat s  
 kýmkoli a ještě dnes vyloupněte první sladkost nebo překvapení z adventního kalendáře
4.12.
  kupte si nebo jinak obstarejte větvičku třešně Barborku a když Vám rozkvete na Štědrý den do
  roka se bude konat svatba
5.12.
 chodí městem i venkovem Mikuláš, čert a anděl ať už je pustíte domů či nikoli tradice je to velmi stará a krásná

6.12. je čas pečení cukroví - vrhněte se do toho a na nic nečekejte ať se Vám vše podaří a cukroví se
         stihne rozležet do do svátků
6.12. zapalte druhou svíčku na adventním věnci a bežte od trouby trochu vymrznout třeba na
         vánoční trhy



13.12. zapalte třetí svíčku dokupte poslední dárky,  zabalte je a opatřete je jmenovkou


20.12. zapalte poslední čtvrtou svíčku,
           sestavte vánoční menu a nakupte potraviny na štědrovečerní stůl


  Zbývá zdobení stromku a spousta vaření ale najdete-li si v tomhle shonu trochu času věnujte je pohádkám, divadlu a taky trouchu kouzlům vánoc.

                     Mám tu pár tipů na vánoční čarování: 
****************************************************************

Ořech:
Večer před Štědrým dnem si nachystejte k posteli vlašský ořech. Ráno po probuzení pokud se nebojíte, že přijdete o vidinu zlatého prasátka vyloupněte jádro z ořechu a nalačno ho snězte.
účinek je ohromující : celý rok vám dají pokoj blechy a štěnice a to za to stojí …..*

Šupina:
tohle kouzlo je známé a uvádím ho jen proto, že je důležité !!! Vynechat lze jen tehdy pokud opravdu nepotřebujete peníze. 1-3 šupiny (podle uvážení jak velký mamon si přejete ) uschovejte do peněženky a nezapomeťe starou šupinu vyhodit už je zcela vyčerpaná ! Opatrujte šupinky v případě jejich ztráty hrozí insolvence .*

Házení pantoflem:
je pro dívky svobodné. Na Štědrý den se dívka postaví zády ke dveřím a přes rameno hodí obuví. Zkušené to mohou zkusit i nohou. Dopadne-li špicí ke dveřím - vdavky jsou do roka jisté a dívka opustí svůj domov. Otočí-li se ke dveřím podpatkem - volnost a svoboda a ubytování v mama hotelu po další rok zajištěno !*

  Pouštění skořápek a lití olova zná asi každý a tato kouzla se praktikují v mnoha domácnostech ale stoupnout bosou nohou na sekeru před večeří to už je trošku problém pokud nejste manželkou dřevorubce. Nicméně je to kouzlo plné energie a po vykonání tohoto rituálu by Vás po celý rok neměli bolet nohy ani trápit revma.*

Na svátečním stole podle lidových obyčejů nesmí chybět tyto magické rekvizity pro ochranu domácnosti : česnek, med, svěcená křída (v tom vidím trochu potíže) a černý kmín !
Počet stolovníků by měl být vždycky sudý. Je-li lichý honem někoho přizvěte ke stolu nebo alespoň prostřete pro další osobu která jde kolem a nemá s kým stolovat (trochu riziko) ale prý to odvrátí potíže a neštěstí celé rodině to stojí za trochu námahy.
Nevstávejte od stolu dřív než ostatní dojedí i kdyby za dveřmi stál prezident čehokoli.
A pozor nikomu nedávejte poslední sousto, je v něm zakleta největší síla.
Rybí polévku jezte pomalu, abyste byli dlouho živi.
A tohle mně baví ze všeho nejvíc drobky z vánočky hoďte Meluzíně, aby měla čím nakrmit své dětičky. Podívejte se pořádně z okna na koho to házíte, ne každý kdo se plíží kolem Vašich oken je Meluzína.
Konec čarování !!!*

Něco málo ke zdobení stromku:
nemáte-li ozdoby, pověste na stromek jablíčka, mandarinky ozdobené hřebíčkem a převázané stužkou, vlašské ořechy, borové šišky, ozdoby ze slámy a perníčky. Kdo ozdoby má vybere barvy ve kterých to bude stromečku slušet. Tradiční je červená a bílá ale krásná je i stříbrná. Slušet mu to bude tak jak vy ho naparádíte. Nezapomeťe si ozdobit vstupní dveře krásným věncem, který bude vítat Vaše hosty.

Sladké a čarovné vánoce Vám přeje Bistro Sezona*







  

Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky