Dýňová polévka s petrželkou
Královna podzimu je tady v celé své kráse. Dýňová polévka patří k podzimu jako k velbloudovi hrby tak, že se s tím poperte, loupejte a krájejte hokaido nebo muškátovou dýni. Uvařte si zahřívací a opravdu dobrou krémovou polévku.
Doba přípravy : 35 minut
Vhodné pro : vegetariány
Ingredience pro 3 osoby :
1 kg oloupané na kostky pokrájené dýně (na tuto polévku je velmi vhodná muškátová dýně)
3 polévkové lžíce másla
1 menší bílá cibule
1 stroužek česneku
900 ml zeleninového vývaru
malý kousek zázvoru
2 větší brambory
250 ml smetany na vaření
sůl
2 ks bobkového listu
pepř
hrst petrželky hladkolisté
dýňový olej nebo olivový olej na dochucení
Pracovní postup :
Dýni oloupejte, odstraňte semínka a dužinu pokrájejte na kostky velké cca 2,5 cm.
Brambory oloupejte a pokrájejte nadrobno. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo.
Přidejte najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, kousek pokrájeného zázvoru a bobkové listy a jako poslední přidejte brambory a kostky dýně.
Vše duste 2–3 minuty. Pak přilijte vývar a na středním plameni přiveďte k varu.
Osolte dle vaší chuti a opepřete.
Vařte na mírném plameni asi 20 minut – aby dýně i brambory změkli.
Nyní odstraňte bobkové listy, polévku nechte trochu vychladnout a rozmixujte ji dohladka spolu se smetanou a posekanou petrželkou.
Polévku ozdobte kapkou smetany a olivovým nebo dýňovým olejem.
A jestli to máte rádi HOT přidejte do polévky špetku chilli 🌶👍.
Podávejte třeba s krutony.
Podávejte třeba s krutony.
Tak dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat