úterý 10. listopadu 2015

Dýňová polévka s petrželkou


 Královna podzimu je tady v celé své kráse. Dýňová polévka patří k podzimu jako k velbloudovi hrby tak, že se s tím poperte, loupejte a krájejte hokaido nebo muškátovou dýni. Uvařte si zahřívací a opravdu dobrou krémovou polévku.


Doba přípravy : 35 minut
Vhodné pro : vegetariány

Ingredience pro 3 osoby :


1 kg oloupané na ksotky pokrájené dýně
3 polévkové lžíce másla
1 menší bílá cibule
1 stroužek česneku
900 ml zeleninového vývaru 
malý kousek zázvoru 
2 větší brambory 
250 ml smetany na vaření
sůl
2 ks bobkového listu
pepř
hrst petrželky hladkolisté 
dýňový olej nebo olivový olej  na dochucení

Pracovní postup : 


  Dýni oloupejte, odstraňte semínka a dužinu pokrájejte na kostky velké cca 2,5 cm. Brambory oloupejte a pokrájejte na drobno. Ve velké pánvi rozpusťte máslo. Přidejte na jemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek , kousek pokrájeného zázvoru a bobkové listy, dále přidejte brambory a kostky dýně. Vše duste 2–3 minuty. Pak přidejte vývar a na středním plameni uveďte do varu. Osolte dle vaší chuti  a opepřete
Vařte na mírném plameni asi 20 minut – aby dýně i brambory  změkli. 
Nyní odstraňte bobkové listy, polévku nechte trochu vychladnout a  rozmixujte ji dohladka spolu se smetanou a posekanou petrželkou.




 
 Na talíři ozdobte trochou smetany a olejem. 
 Podávejte s krutony.




Tak dobrou chuť.