Makovec / jako od babičky
Mák je zdravý a nám moc chutná. Jako děti jsme si kupovali v obchodě makovec v hliníkovém pekáčku nebo nám ho upekla babička. Vždycky se snědl ještě teplý. Někdy s citronovou polevou ale většinou jen poprášený moučkovým cukrem. Skvěle chutná když do těsta přidáte sušené švestky namočené v rumu a k upečenému přidáte lžíci kysané smetany. To už je vyloženě delikatesa. Na pečení můžete použít formu na bábovku nebo na biskupský chlebíček.
Příprava : 15 minut
Pečení : 45 minut
Vhodné pro : vegetariány
Ingredience na jednu formu:
62 g másla, pokojové teploty + kousek másla na vymazání formy
200 g cukru krupice
3 vejce, velikosti M (spíše menší)
200 g mletého máku
200 g hladké mouky
1/5 prášku do pečiva
375 ml vlažného mléka
hrubá mouka na vysypání formy
PRACOVNÍ POSTUP:
- Troubu předehřejeme na 160°C a formu na bábovku/ biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- Máslo s cukrem vyšleháme v kuchyňském robotu do pěny a postupně, za stálého míchání, přidáme vejce.
- Smícháme hladkou mouku, prášek do pečiva a mák a za stálého míchání postupně přidáváme do vyšlehané směsi.
- Nakonec přilijeme vlažné mléko a opatrně umícháme do hladka. Mléko nemusíte nutně spotřebovat všechno těsto musí být husté a ne tekuté. Asi jako na bábovku.
- Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme cca 35 - 45 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed těsta není po vytažení suchá.
- TIP:Pokud máte rádi méně sladké klidně uberte cukr.
INSPIRACE pro Vás :Těsto můžete nalít i do koláčové formy. Po vychladnutí korpus rozříznout a natřít švestkovými povidly. |
Inspirace č.2: Verze De LUXE s brusinkovým pyré uvnitř, navrch s krémem z mascarpone a kousky sněhových pusinek |
http://www.mohndorf.at |
Komentáře
Okomentovat