Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Makovec / jako od babičky





  Mák je zdravý a nám moc chutná. Jako děti jsme si kupovali v obchodě makovec v hliníkovém pekáčku nebo nám ho upekla babička. Vždycky se snědl ještě teplý. Někdy s citronovou polevou ale většinou jen poprášený moučkovým cukrem. Skvěle chutná když do těsta přidáte sušené švestky namočené v rumu a k upečenému přidáte lžíci kysané smetany. To už je vyloženě delikatesa. Na pečení můžete použít formu na bábovku nebo na biskupský chlebíček.


Příprava : 15 minut
Pečení :    45 minut
Vhodné pro : vegetariány
Ingredience na jednu formu:
62 g másla, pokojové teploty + kousek másla na vymazání formy
200 g cukru krupice
3 vejce, velikosti M (spíše menší)
200 g mletého máku
200 g hladké mouky
1/5 prášku do pečiva
375 ml vlažného mléka
hrubá mouka na vysypání formy

PRACOVNÍ POSTUP:
  1. Troubu předehřejeme na 160°C a formu na bábovku/ biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  2. Máslo s cukrem vyšleháme v kuchyňském robotu do pěny a postupně, za stálého míchání, přidáme vejce.
  3. Smícháme hladkou mouku, prášek do pečiva a mák a za stálého míchání postupně přidáváme do vyšlehané směsi. 
  4. Nakonec přilijeme vlažné mléko a opatrně umícháme do hladka. Mléko nemusíte  nutně spotřebovat  všechno  těsto musí být husté a ne tekuté. Asi jako  na bábovku.
  5. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme cca 35  - 45 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed těsta  není po vytažení suchá.
  6. TIP:Pokud máte rádi méně sladké klidně uberte cukr.

INSPIRACE pro Vás :Těsto můžete nalít i do koláčové formy. Po vychladnutí korpus rozříznout a natřít švestkovými povidly.

Inspirace č.2: Verze De LUXE s brusinkovým pyré uvnitř, navrch s krémem  z mascarpone a kousky sněhových pusinek

http://www.mohndorf.at
TiP na výlet :  Maková pole v plné kráse můžete vidět v Rakousku v Mohndorf Armschlag.




Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky