Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Gobova juha / Polévka




V lese je nyní sucho a nám už se stýská po houbách ale  díky sušeným zásobám v našem špajzu jsme se rozhodli vyzkoušet slovinskou polévku Gobova juha. Je  to vynikající polévka která voní houbami a zeleninou. A až budou v lese růst ty pravé hřiby uvaříme si ji znovu. Protože z čerstvých je prostě nejlepší.  Vyzkoušejte  ji a budete nadšeni.


Počet porcí : 3 velké plné misky
Doba přípravy : 45 minut
Vhodné pro : vegetariány

Ingredience :
kousek másla
1 střední cibuli pokrájenou na jemno
2 stroužky česneku pokrájené na tenké plátky
1 kávovou lžičku mleté sladké papriky
1 kávovou lžičku mleté pálivé papriky nebo pokud nechcete ostrou polévku lze pálivou papriku nahradit uzenou mletou paprikou
5 čerstvých hřibů nebo misku sušených hub spařených horkou vodou
2 menší mrkve (oloupané a pokrájené na kolečka)
2-3 brambory (oloupané a pokrájené na kostky)
1,5 L vody horké vody 
sůl, čerstvý mletý pepř, libeček, petržel (dohromady jedna hrst posekaných bylinek)
1 smetanu ke šlehání
1 vrchovatou lžíci hladké mouky


Pracovní postup:
1)  Ve velkém litinovém hrnci rozpusťe máslo a vsypte na něj najemno pokrájenou cibuli a tenké plátky česneku. Chvíli restujte, aby cibule lehce zesklovatěla , zmírněte teplotu a za stálého míchání přidejte obě mleté papriky. Pracujte rychle, paprika má tendenci hořknout. Zalijte 2 dl vody, promíchejte a přidejte očištěné a pokrájené houby nebo sušené předem namočené (necte okapat). Zakryjte pokličkou a duste 2-3 min. Poté přidejte pokrájené brambory, mrkev a vše zalijte horkou vodou.   Zelenina i houby by měly být ponořené. 

2) Přidejte polovinu posekaných bylinek a dochuťte polévku solí a pepřem. Vařte dále 10 minut. Mezitím si rozmíchejte mouku se smetanou  a vmíchejte do polévky a vařte dalších 10 minut.
3) Hotovou polévku ochutnejte případně dochuťte kořením a zasypte zbytkem bylinek.












Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky