Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Čokoládový dort / nejen k narozeninám


  Čokoládový dort je prostě klasika. Jenže nechcete ho péct s práškem do pečiva a nechcete aby byl příliš sladký. Chcete aby chutnal čokoládově a byl lehký jako pírko. Nabízím Vám recept na skvělou kombinaci čokoládového korpusu s ricotttovo - tvarohovým krémem. Společně s čerstvými borůvkami je to malý zázrak. 


Celková doba přípravy : 1 hodina 15 minut
Náročnost : střední
Doba pečení : 30 minut

Ingredience na jednu dortovou formu 24 cm:

5 vajec
120 g cukru krupice
  10 g domácího vanilkového cukru 
  40 g kakaa 
130 g polohrubé mouky
     4 lžíce rozpuštěného másla zchladlého
hrubá mouka na vysypání formy a kousek másla na vymazání formy


Náplň:

1 kelímek ricotty 250 g
1 kelímek tučného tvarohu 250 g
2 - 3 polévkové lžíce krupicového cukru    
2 polévkové lžíce smetany
50 g másla pokojové teploty

250 g borůvek
1 polévková lžíce cukru krupice

Poleva :

100 g hořké čokolády
kousek másla
2 polévkové lžíce smetany

Pracovní postup :


1) Dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.  Připravte si vodní lázeň a v misce nad parou šlehejte metličkou celá vejce s cukrem a vanilkovým cukrem 5 minut až bude směs napěněná. Sundejte z plotny a vlijte směs do robotu a šlehejte na nejvyšší otáčky do husté světlé pěny. Trvá to až 7 minut. Snižte otáčky na minimum a přisypte mouku, kakao a přilijte  rozpuštěné máslo. Rozehřejte troubu na 160 C. Šlehejte opravdu pomalu jen do té doby než se suché ingredience spojí s vaječnou směsí. Pokud tuto část provedete rychle zbavíte vaječnou směs vzduchu a těsto Vám nevyběhne. Hotovou směs nalijte do připravené formy, uhlaďte a vložte do trouby. Pečte 30 minut. Vyzkoušejte špejlí zda se těsto nelepí a vyjměte upečený korpus z trouby. Nechte zcela vychladnout a vyjměte dort z formy. Korpus podélně rozřízněte.

2) Připravte si krém. Do šlehací mísy vložte máslo a cukr. Zapněte šlehač a ušlehejte máslo s cukrem na hladký krém. Přidejte okapanou ricottu a tvaroh a podle hustoty přidejte smetanu. A šlehejte dál. Vznikne hustý hladký krém. Uložte krém do chladu.


3) Polovinu korpusu pokryjte omytými a okapanými borůvkami. Povrch borůvek zasypte jednou lžící krupicového cukru. Na borůvky navršte připravený krém a zakryjte druhou polovinou korpusu.


4) Ve vodní lázní rozpusťte tabulku hořké čokolády, přidejte kousek másla a trochu smetany.
Rozmíchejte na hustou a hladkou polevu. Polevu rozetřete na povrch dortu a nechte ztuhnout.
Ozdobte dle Vaší fantazie.  Já jsem ho ozdobila lístky čerstvé máty a koktejlovými třešničkami.
Dort uložte do chladu, tak se nejlépe propojí všechny chutě. 
Velmi dobrý je dort  druhý den. Nebojte se ho tedy připravit den dopředu. 
Stejně dobrý bude i s malinami. 
Určitě využijete tento čokoládový korpus k mnoha dalším experimentům. 






Novější verze čokoládového dortu tentokrát s malinami















Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky