Podzimní jablečný koláč
Poslední podzimní dny je třeba si užít společně s chutí pečených jablíček se skořicí.
Upečte si křehký koláč plný vůní.
Pro sebe, pro návštěvu, pro tu nejlepší náladu !
Většinu ingrediencí budete mít určitě doma po ruce.
Příprava : 1 hodina
Doba pečení : 45 minut
Ingredience
na jednu koláčovou formu :
Na těsto:
200 g hladké mouky
špetka soli
100 g másla pokojové teploty
1 žloutek
2-3 lžíce studené vody
- dále trošku hrubé mouky a kousek másla na vymazaní a vysypání formy
Na náplň :
4-5 jablek oloupaných
(bez jadřinců)
3 polévkové lžíce třtinového cukru
50 g másla
4-6 lžiček meruňkové marmelády
2 polévkové lžíce např. amaretta nebo sladkého portského vína, vhodný je samozřejmě i calvados
Navíc potřebujete : vál, váleček
Pracovní postup :
1) Mouku prosijte na vál a utvořte v ní důlek. Do něj vložte kousky másla a žloutek. Prsty rozmělněte. Směs připomíná míchaná vejce.
2) Po troškách přilévejte vodu a zpracovávejte v těsto. Vytvořte z těsta kouli. Zabalte ji do folie a vložte na 30 minut do lednice.
3) Troubu předehřejte na 200 C. Formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
4) Polovinu jablek nakrájejte na tenké plátky, zbytek nasekejte na nepravidelné kousky. Těsto rozválejte na placku a vložte do formy. Vytvořte dno a okraje. Dno zlehka propíchejte vidličkou. Jako první pokryjte těsto drobnými kousky jablek a teprve na ně pokládejte plátky jablek. Posypte cukrem, skořicí a poházejte kousky másla. Pokud Vám zbyde kousek těsta můžete z něj vykrájet ozdoby kterými pokladete povrch koláče.
5) Takto připravený koláč vložte do trouby a pečte 45 minut. Po uplynutí času troubu vypněte a ponechte koláč ještě v troubě 5 minut.
6) V kastrůlku na mírném ohni rozmíchejte marmeládu s alkoholem. Směsí potřete koláč.
7) Nyní troubu přepněte na gril a 3-5 minut nechte koláč pod grilem.
- Přejeme krásný konec podzimu a ještě hezčí začínající advent !
Komentáře
Okomentovat