Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Podzimní jablečný koláč




Poslední podzimní dny je třeba si užít společně s chutí pečených jablíček se skořicí. 
Upečte si křehký koláč plný vůní. 


Pro sebe, pro návštěvu, pro tu nejlepší náladu ! 
Většinu ingrediencí budete mít určitě doma po ruce.



Příprava :         1 hodina
Doba pečení : 45 minut

Ingredience 
na jednu koláčovou formu :

Na těsto:

200 g hladké mouky
špetka soli
100 g másla pokojové teploty 
1 žloutek 
2-3 lžíce studené vody 

- dále trošku hrubé mouky a kousek másla na vymazaní a vysypání formy 

Na náplň :

4-5 jablek oloupaných 
      (bez jadřinců)
3 polévkové lžíce třtinového cukru
50 g másla 
4-6 lžiček meruňkové marmelády 
2 polévkové lžíce např. amaretta nebo sladkého portského vína, vhodný je samozřejmě i calvados

Navíc potřebujete : vál, váleček


Pracovní postup :

1) Mouku prosijte na vál a utvořte v          ní důlek. Do něj vložte kousky másla     a žloutek. Prsty rozmělněte. Směs připomíná míchaná vejce.
2) Po troškách přilévejte vodu a zpracovávejte v těsto. Vytvořte z těsta kouli. Zabalte ji do folie a vložte na 30 minut do lednice.

3) Troubu předehřejte na 200 C. Formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

4) Polovinu jablek  nakrájejte na tenké plátky, zbytek nasekejte na nepravidelné kousky. Těsto rozválejte na placku a vložte do formy. Vytvořte dno a okraje. Dno zlehka propíchejte vidličkou. Jako první pokryjte těsto drobnými kousky jablek a teprve na ně pokládejte plátky jablek. Posypte cukrem, skořicí a poházejte kousky másla. Pokud Vám zbyde kousek těsta můžete z něj vykrájet ozdoby kterými pokladete povrch koláče.

5) Takto připravený koláč vložte do trouby a pečte 45 minut. Po uplynutí času troubu vypněte a ponechte koláč ještě v troubě 5 minut.

6) V kastrůlku na mírném ohni rozmíchejte marmeládu s alkoholem. Směsí potřete koláč.

7) Nyní troubu přepněte na gril a 3-5 minut nechte koláč pod grilem.









    Přejeme krásný konec podzimu a ještě hezčí začínající advent !





























Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky