neděle 9. listopadu 2014

Citrónový chlebíček / Cake au Citron

  Citrony jsou k dostání po celý rok ale s největší pravděpodobností je máte doma právě nyní v těchto chladných dnech. Vaříte si pořád dokola čaj a choulíte se v dece. K tomu čaji by bylo prima mít něco na zub. Využijte ze svých zásob dva citrony a upečte si báječný citronový chlebíček s polevou. Váš den bude lepší a celý byt provoněný citrusovou vůní.


Příprava : 20 minut
Doba pečení : 35 -40 minut



Igredience :

3 celá vejce
150 g rozpuštěného másla
150 g třtinového cukru
170 g hladké mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva (bezfosfátového)
1 citron
1 vanilkový cukr
špetka soli

Hrubá mouka a máslo na formu

Poleva :

Moučkový cukr prosátý
1 šťáva z jednoho citronu


Pracovní postup :

1) V hluboké misce pomocí elektrického šlehače, vyšlehejte cukr a vanilkový cukr s vejci do pěny.

2) Přidejte mouku s práškem do pečiva, zchladlé máslo a sůl. Dále přidejte kůru a šťávu z jednoho  citronu. Můžete vyměnit i citron za limetu jen pozor na bílou část pod kůrou. Chlebíček by chutnal hořce. Vše znovu prošlehejte. Troubu zahřejte na 180 C.

3) Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte do formy připravené těsto a uhlaďte ho stěrkou. Vložte formu do trouby a pečte 35-40 minut. Až těsto zezlátne vyzkoušejte zda je pečené pomocí špejle. Pokud se těsto nelepí, vyjměte formu z trouby a ponechte pár minut zchladnout. Po té vyklopte chlebíček třeba na větší dřevěné prkénko a nechte zcela vychladnout.

4) Připravte si polevu. Šťávu z jednoho citronu vymačkejte do misky a za stáleho míchání přisypávejte prosátý moučkový cukr, takové množství až získáte opravdu hustou konzistenci polevy. Polevu nalijte na vychladlý chlebíček. Nechte ztuhnout a je hotovo. Pokud si chlebíček chcete ozdobit, použijte drobné cukrářské zdobení ještě před tím nž poleva úplně ztuhne.
Nyní si vychutnejte jemný a voňavý zákusek a můžete se jít zpátky zachumlat do té deky. Nebudete litovat, že jste z ní na hodinku vylezli.