Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Čokoládový koláč s oříškovo čokoládovou náplní / Tarte au chocolat



V podzimním a zimním čase je čokoláda nejvíc potřebná. Je vědecky prokázáno, že čokoláda zlepšuje náladu. Nyní si ji můžete zlepšit tím nejvíc čokoládovým dezertem, který pochází z Francie  z kolébky cukrařiny. Až ho ochutnáte, dáte mi zapravdu a budete s každým kouskem stále veselejší.



Příprava : 20 minut
Doba pečení : 30 minut na 180 C

Ingredience na jednu obdélníkovou formu:

Náplň :

200 g oříškové nutely nebo jiného oříškového krému  
100 g hořké kvalitní čokolády alespoň 70 %
100 g másla
1 celé vejce
2 žloutky
1 polévková lžíce cukru krupice
1 polévková lžíce hořkého kakaového prášku

Těsto : 

250 g hladké mouky
100 g másla
80  g cukru moučka
1 celé vejce

Lískové ořechy a kakaový prášek na ozdobu

 Dále budete potřebovat :
 kousek másla a hrubou mouku do formy a fazole a pečící papír na zatížení těsta !!!!

Pracovní postup:

1) Připravte si těsto na koláč. Všechny ingredence vložte do mísy elektrického robota a zapněte ho na vysokou rychlost. Jakmile se vše spojí můžete robota vypnout a přendat těsto na pracovní plochu. Rukama těsto spojte, vytvořte kouli. Formu na koláč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Rozehřejte troubu na 180 C. Těstem vyložte formu a utvořte okraje.

2) Těsto ve formě zlehka propíchejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem a zatěžkejte fazolemi po celé obvodu formy. Takto připravené těsto vložte do trouby a pečte 20 minut.

3) Během pečení si připravte náplň. Ve vodní lázní rozpusťte čokoládu společně s máslem. Jakmile se čokoláda s máslem spojí, rozmíchejte náplň kovovou metličkou nebo vidličkou a přidejte nutelu. Opět vše rozmíchejte ne hladký krém. Přidejte jedno celé vejce a dva žloutky. Znovu důkladně rozmíchejte. Vypněte hořák.  Takto připravenou náplň pomocí stěrky naneste na předpečený korpus. Fazole s papírem samozřejmě sundejte. Koláč s náplní vložte znovu do trouby a dopečte koláč ještě asi 10 minut opět na 180 C.

4) Upečený koláč nechte vychladnout a na závěr ho popraště přes jemné sítko kakaovým práškem. Ozdobit ho můžete opraženými lískovými ořechy. Opražíte je  pár minut na suché pánvi a v utěrce je jemným promnutím zbavíte slupek. Potom jimi ozdobte hotový koláč.

Nyní už jen stačí pozvat stejného milovníka čokolády na kousek koláče a dobrou kávu a společně si vychutnat to nejčokoládovější pokušení.







Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky