Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Tvarohový koláč s meruňkami 🍑🍑🍑🍑

Meruňky kam se podíváš....V koláči s tvarohem chutnají božsky. Nebudu se tady moc rozepisovat a jdeme hned na věc. Tenhle koláč potřebuje kapku uležet tak že, když se hned pustíte do práce čeká na vás vesmírná dobrota.


Doba přípravy: 20 - 25 minnut

Doba pečení: 50 minut

Bude se hodit: 

pečící papír, kuchyňský robot se šlehací metlou ale zvládnete to i bez něj pomocí šlehací metličky, cukrářská stěrka, luštěniny jako zátěž na přepékání těsta, kuchyňský nůž, potravinová folie, vidlička, váleček

Ingredience na těsto na obdélníkovou formu o rozměrech : d36 x š12 x v2 cm

Pokud nemáte obdélníkovou formu použijte menší kulatou formu

250 g prosáté hladké mouky

125g másla pokojové teploty + kousek másla na vymazání formy

60 g cukru moučka

špetka vanilky 

1 vejce velikost M

trošku hrubé mouky na vysypání formy

SUROVINY NA NÁPLŇ:

5 středně velkých meruněk

2 snítky levandule

250 g plnotučného tvarohu vanička

30 g krupicového cukru

1 vejce velikost M 

1 čajová lžička bramborového škrobu

hustá meruňková marmeláda nejlépe domácí 

malá hrst zelené nesolené pistácie ( nemusí být)


PRACOVNÍ POSTUP :

Formu na koláč vymažte kouskem másla a vysypte hrubou moukou.
Všechny suroviny na těsto vložte do hlubší misky a rukama vše zpracujte v hladké a měkké těsto. Zabalte ho do potravinové folie a dejte do lednice.
Nyní si připravte náplň. Pokud máte kuchyňský robot vyšlehejte tvaroh se všemi ostatními surovinami do jemného krému a uložte ho do lednice. Meruňky omyjte, osušte papírovou utěrkou a s pomocí nožíku rozpulte na půlky a vyjměte pecku. Zatím meruňky odložte stranou.

Vychlazené těsto lehce rozválejte na obdélník podobný formě na pečení a vložte ho do formy. Vyrovnejte okraje a přebytečné těsto prsty od formy oddělte. Jde to snadno, těsto je měkké. Vidličkou propíchejte na několika místech povrch těsta na dvě formy. Pokud vám zbyl kousek těsta můžete upéct malou tartaletku ve formičce.

Předehřejte troubu na 180 C. Pečící papír zastřihněte nůžkami podle velikosti formy. Těsto zakryjte pečícím  papírem tak aby přesně odpovídalo velikosti vnitřku formy. Papír položte na těsto a na něj nasypte suché fazole. Vložte do trouby a pečte naslepo 10 minut. Následně vyjměte formu z trouby, opatrně odstraňte papír s luštěninami a pečte dalších 10 minut. Předpečený koláč vyndejte z houby. Korpus potřete vrstvou marmelády a následně nalijte tvarohovou náplň. Půlky meruněk položte na krém a dejte koláč zpět do trouby. Pečte 30 -35 minut. 
Koláč nechte vychladnout, ozdobte ho levandulí a pistáciemi a třeba i kvítky růží. Opatrně ho zabalte do alobalu a uložte do lednice. Pokud pečete večer bude mu stačit pobyt v lednici přes noc. 
Ráno si na koláči pochutnáte. 


🍑  TIPY A DOPORUČENÍ 🍑

Levandule na povrchu neplní jen funkci okrasnou ale pokud koláč levandulí ozdobíte den předem její vůně se vsákne do tvarohu a to je teprve zážitek. Pokud nemáte levanduli na své zahradě, vyplatí se koupit  levanduli čerstvou v Bio kvalitě. Koupíte svazek z něj spotřebujete jen 1-2 snítky s květem a ostatní nechte uschnout ve váze nebo ji využijete na další dezerty. Pracujte s množstvím opatrně, když to přeženete bude  její chuť  příliš intenzivní a začne připomínat mýdlo a to nechceme. Zkuste přidat levanduli do citronové bábovky,  nebo do krémů či do domácí zmrzliny. Dezerty dostanou další nový rozměr v chuti a k meruňkám se hodí 100%. K levanduli můžete přidat i květy sušených poupat růží.

Pokud si budete chtít koupit obdélníkovou formu na koláč, kupte si jen tu co má odnímatelné dno. Je to velmi praktické při servírování koláče. Koláč z formy vyndáte jednoduše a elegantně.

Pistácie použijte nesolené a pokud je koupíte vyloupané ale vcelku, zabalte je do utěrky, položte na prkýnko a paličkou na maso si vyrobíte pistáciovou drť. Pokud máte výkonný blender podrtí vám pistácie jako nic. Jen pozor ať nejsou úplně na prach :-).

Léto se definitivně přesunulo do mé kuchyně. Mějte se krásně a přeji slunečný týden.
Ahoj 🌞












Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky