Tvarohový koláč s meruňkami 🍑🍑🍑🍑
Meruňky kam se podíváš....V koláči s tvarohem chutnají božsky. Nebudu se tady moc rozepisovat a jdeme hned na věc. Tenhle koláč potřebuje kapku uležet tak že, když se hned pustíte do práce čeká na vás vesmírná dobrota.
Doba přípravy: 20 - 25 minnut
Doba pečení: 50 minut
Bude se hodit:
pečící papír, kuchyňský robot se šlehací metlou ale zvládnete to i bez něj pomocí šlehací metličky, cukrářská stěrka, luštěniny jako zátěž na přepékání těsta, kuchyňský nůž, potravinová folie, vidlička, váleček
Ingredience na těsto na obdélníkovou formu o rozměrech : d36 x š12 x v2 cm
Pokud nemáte obdélníkovou formu použijte menší kulatou formu
250 g prosáté hladké mouky
125g másla pokojové teploty + kousek másla na vymazání formy
60 g cukru moučka
špetka vanilky
1 vejce velikost M
trošku hrubé mouky na vysypání formy
SUROVINY NA NÁPLŇ:
5 středně velkých meruněk
2 snítky levandule
250 g plnotučného tvarohu vanička
30 g krupicového cukru
1 vejce velikost M
1 čajová lžička bramborového škrobu
hustá meruňková marmeláda nejlépe domácí
malá hrst zelené nesolené pistácie ( nemusí být)
Levandule na povrchu neplní jen funkci okrasnou ale pokud koláč levandulí ozdobíte den předem její vůně se vsákne do tvarohu a to je teprve zážitek. Pokud nemáte levanduli na své zahradě, vyplatí se koupit levanduli čerstvou v Bio kvalitě. Koupíte svazek z něj spotřebujete jen 1-2 snítky s květem a ostatní nechte uschnout ve váze nebo ji využijete na další dezerty. Pracujte s množstvím opatrně, když to přeženete bude její chuť příliš intenzivní a začne připomínat mýdlo a to nechceme. Zkuste přidat levanduli do citronové bábovky, nebo do krémů či do domácí zmrzliny. Dezerty dostanou další nový rozměr v chuti a k meruňkám se hodí 100%. K levanduli můžete přidat i květy sušených poupat růží.
Pokud si budete chtít koupit obdélníkovou formu na koláč, kupte si jen tu co má odnímatelné dno. Je to velmi praktické při servírování koláče. Koláč z formy vyndáte jednoduše a elegantně.
Pistácie použijte nesolené a pokud je koupíte vyloupané ale vcelku, zabalte je do utěrky, položte na prkýnko a paličkou na maso si vyrobíte pistáciovou drť. Pokud máte výkonný blender podrtí vám pistácie jako nic. Jen pozor ať nejsou úplně na prach :-).
Léto se definitivně přesunulo do mé kuchyně. Mějte se krásně a přeji slunečný týden.
Ahoj 🌞
Komentáře
Okomentovat