Meruňkový sirup / Marillen saft 🍑
Hustý meruňkový sirup, který chutná jako tekuté meruňky. Můžete z něj vyrobit osvěžující limonádu a naředit ho studenou perlivou či neperlivou vodou dle vlastní chuti. Tahle meruňková limonáda je naprosto perfektní osvěžení v horkém létě. S meruňkovým sirupy či nektary se setkáte v Rakousku v regionu Wachau. Příznivé povětrnostní podmínky udělaly z této oblasti kraj vinařů a pěstitelů neodolatelných meruněk. Meruňky z Wachau jsou nejlepší na světě. Meruňka se v Rakousku a Bavorsku nazývá Marille ale v Německu ji každý zná jako Aprikose. Na tak dobré limonádě si teď můžete pochutnat i vy.
Ingredience na cca 2,5 litru sirupu:
2 kg zralých ale pevných meruněk 🍑
500 g třtinového cukru
1 litr vody
šťáva z jednoho citrónu 🍋
2 lžičky kyseliny citrónové
PRACOVNÍ POSTUP :
Omyté meruňky vypeckujte, nakrájejte je na čtvrtky vložte do hlubokého hrnce. Vsypte k nim všechen cukr, přilijte lit vody a vařte při mírné teplotě cca 15 minut. Pokud je ovoce měkké rozmixujte vše tyčovým mixérem. Nyní směs propasírujte přes velmi jemné síto do čistého hrnce. Přidejte citrónovou šťávu a kyselinu citrónovou. Přiveďte sirup těsně k bodu varu cca na 80 C, promíchejte a vypněte hořák. Sirupem plňte důkladně vyvařené lahve s patentním uzávěrem. Po vychladnutí uložte do lednice. Spotřebujte co nejdříve a pokud vám ještě nějaké meruňky zbyly upečte si meruňkový koláč s pistáciemi.
Náš TIP:
Promasírovanou meruňková dužninu dejte do zavařovací sklenice a uložte do lednice, je výborná třeba do ranního jogurtu či smoothie.
Komentáře
Okomentovat