GAZPACHO 🍅🫑🍅 studená zeleninová polévka s melounem
Gazpacho - jídlo které vám nikdy nevychladne. Univerzální recept na něj neexistuje, každá španělská rodina má svoji vlastní verzi na kterou nedá dopustit. Dnes můžete vyzkoušet vysoce osvěžující variantu do horkých letních dnů. K přípravě potřebujete jen kopec čerstvé zeleniny, ostrý nůž, škrabku, kuchyňské prkénko a mixér.
Doba přípravy : 25 minut
Doba chlazení : chlaďte co nejdéle - alespoň 2 hodiny
Ingredience na 2-3 porce:
500 g čerstvých zralých rajčat
1 paprika volte spíše sladší druh
1 salátová okurka
1 šalotka nebo menší bílá cibule
3 stroužky česneku
vychlazený plátek zralého vodního melounu
3 lžíce olivového oleje extra virgin
2 lžíce červeného vinného octa
bylinky podle chuti - bazalka, petrželka
sůl, mletý pepř
bazalkové pesto
Postup:
Rajčata je třeba zbavit slupky. Shora je lehce nařízněte do kříže a na 1 až 2 minuty vložte do vroucí vody. Poté je vylovte děrovanou naběračkou a nechte je pár minut vychladnout a oloupejte z nich slupku. Pokud vám nevadí rajčatová jadérka vložte do mixéru oloupaná rajčata celá. V opačném případě z rajčat jadérka odstraňte a použijte jen dužninu.
Papriku zbavte jádřinců a nakrájejte ji na kousky. To samé udělejte s okurkou, cibulí, česnekem. Všechnu zeleninu rozmixujte s olivovým olejem dohladka. Dochuťte podle potřeby solí, pepřem, červeným octem, čerstvými bylinkami a případně i špetkou cukru a znovu vymixujte. Pokud je třeba, zřeďte trochou ledové vody nebo rajčatovou šťávou. Meloun nakrájejte na kostičky a vložte do polévky až při servírování. Ozdobte polévku bazalkovým pestem.
Servírovat Gazpacho můžete v hlubokém talíři ale i ve vysoké sklenici. Důležité je aby byla polévka hodně vychlazená. Připravte ji dopoledne a večer už se na ní můžete těšit.
Náš TIP:
Gazpacho získá velmi zajímavou chuť pokud do něj přidáte bazalkové nebo jiné bylinkové pesto a sytější bude s chlebovými krutony. Podávat ji také můžete s kousky okurky nebo s řapíkem celeru. My jsme polévku vylepšili troškou piniových oříšků.
Když chcete říznější variantu přidejte k zelenině špetku chilli 🌶.
"De Gazpacho no hay empacho" prostě - nikdy toho nebude dost a nikdy vám nebude zle od žaludku :-)
Komentáře
Okomentovat