Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Dolcenella / čoko - oříškový koláč 🍫


Koláč jsme pojmenovali po jedné sladké italské pochoutce, která se vyrábí z oříšků a čokolády. 

Tahle vláčná čokoládová pecka vynese milovníky čokolády do nebes. 


Doba přípravy: 20 minut

Doba pečení : 40-45 minut

Bude se hodit : 

ostrý nůž, kuchyňské prkénko, kuchyňský robot se šlehací metlou, kuchyňská váha, cukrářská stěrka, jemné sítko


Ingredience na jednu koláčovou formu:

180 g třtinového cukru

4 vejce

Vanilkový extrakt ( nemusí být)

60 g hladké mouky - ano, mouky je třeba jen maličko :-)

60 g mletý lískových oříšků

1 čajová lžička prášku do pečiva

40 g nepraženého kakaového prášku  - ta kvalita tam je znát, používám BIO

200g másla + kousek másla na vymazání formy

200 g - té nejlepší hořké čokolády jakou znáte 

špetka soli

hrst ořechů na ozdobu

moučkový cukr na posypání 

trošku hrubé mouky nebo strouhaného kokosu na vysypání formy


Pracovní postup: 

Formu na koláč vymažte máslem a vysypte moukou nebo kokosem a odložte stranou.

Čokoládu vybalte z obalu a pokrájejte ji ostrým nožem na drobné kousky a odložte ji někam stranou. 

Vím, že se těžko odolává aby jste ji rovnou nesnědli. Moje rada zní : kupte si rovnou dvě a máte klid. 

Rozklepněte vejce a oddělte si do dvou misek zvlášť bílky a žloutky. 

Rozpusťte v kastrůlku pomalu máslo. přelijte ho přes jemné síto do kovové misky a nechte zchladnout.

Odváženou mouku smíchejte s práškem do pečiva.

Pokud máte k dispozici pouze jeden kuchyňský robot ušlehejte nejdřív z bílků a špetky soli tuhý sníh. Stěrkou ho přendejte do misky, umyjte šlehací mísu a pokračujte v přípravě těsta.

Cukr vsypte do šlehací mísy, přidejte žloutky a pokud máte rádi vanilku přidejte pár kapek vanilkového extraktu. Vyšlehejte směs do husté žloutkové pěny. 

Troubu rozehřejte na pouhých 160 C.

Zpomalte rychlost a postupně přidejte mouku, ořechy, kakao a přepuštěné máslo. Vše prošlehejte. Vypněte stroj a pomocí stěrky vmíchejte ušlehaný sníh z bílků. Teď se nelekněte vypadá to strašně. Lepí, to. Táhne se to. Zmocňuje se vás pocit, že z toho žádný koláč nebude. Celé to připomíná rozteklý asfalt. Tak nebojte všechno dobře dopadne. Koláč bude. Snažte se sníh vetřít do těsta rovnoměrně jen tak se to povede.

Na závěr vmíchejte kousky čokolády. Těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch a vložte do trouby ať je od toho už klid. Za pár minut ucítíte vůni jako v čokoládovně. Vydržte to, neotevírejte dvířka od trouby.

Pečte 40 - 45 minut. Těsto uvnitř by mělo zůstat vláčné, šťavnaté trochu lepivé. Okraje zpevní a odskočí od formy. Po upečení nechte koláč zcela vychladnout. Posypte povrch koláče kousky oříšků a poprašte moučkovým cukrem. Oříšky také můžete předem zlehka na sucho na  pánvi opražit aby vynikla jejich chuť a příjemně křupaly. honem si dejte kousek než vám ho sní nějaký čokoholik.

No a tohle čokoládové dobrodružství máme za sebou. Mějte se sladce 🍫








Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky