Lohikeitto / Finská polévka s lososem
Sice stále nemůžeme cestovat ale můžeme vařit. A kam se tedy podíváme dnes ? Do Finska a ochutnáme krémovou polévku, která je vydatná a nese v sobě chutě které milujeme. Seveřani milují sladkokyselé chutě a tato polévka jich obsahuje tolik, kolik jen budete chtít. Je na vás jak to s ochucením polévky přeženete nebo umírníte. Sehnat čerstvý kopr v zimě není jednoduché ale v nabídce ho má např. obchod Delmart, Košík, nebo Rohlík. A pokud nemůžete koupit kopr čerstvý zkuste třeba mražený, jeho intenzita nebude sice tak silná ale když není zbytí postačí i ten.
A kde se vzal ten název připomínající jazykolam ? Lohi - znamená ve finštině losos a keitto znamená polévka. Jak jednoduché :-)
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 25-30 minut
Ingredience na 1,25 L polévky :
600 g čerstvého lososa - filety bez kůže
500 g oloupaných brambor varný typ B
200 ml smetany ke šlehání 30%
1 L vývaru může být zeleninový i masový
1 pórek
1 stonek řapíkatého celeru
1 středně velká bílá cibule
2 polévkové lžíce másla
1 polévková lžíce hladké mouky
Na dochucení :
sůl, cukr, ocet a pepř
Pracovní postup:
Omytý a očištěný pórek pokrájejte nadrobno. Stejně tak i cibuli a mrkev. Brambory oloupejte a pokrájejte na kostky. Kopr omyjte, zbavte tuhých stonků a nasekejte ho nadrobno.
Lososa zbavte kůže a nakrájejte ho na kousky o velikosti sousta a zlehka kousky posolte (můžete použít i lososa uzeného toho ale nesolte). Uložte ho do lednice než přijde jeho chvíle.
V hlubokém hrnci rozehřejte máslo. Přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte pórek a osolte špetkou soli. Nechte pórek zavadnout a přidejte mrkev. Vše promíchejte. Nyní přidejte mouku a krátce zamíchejte. Zalijte vývarem a přidejte brambory. Znovu lehce osolte. Přiveďte k mírnému varu a vařte zakryté cca 20 minut. Jakmile jsou brambory měkké přilijte smetanu. Nyní začněte dochucovat octem a cukrem. Začněte po lžičkách až dosáhnete požadované chuti podobné české kulajdě. Nyní vmíchejte pokrájený kopr (část si nechte stranou na ozdobu). Ochutnejte a přidejte podle chuti ještě sůl a mletý čerstvý pepř. Promíchejte.
Nakonec přidejte kousky lososa. Hrnec zakryjte poklicí a nechte dojít cca 5 minut.
Polévku rozdělte naběračkou do misek a ozdobte koprem. A kdo má rád přidá ještě plátek citronu.
Náš tip: do polévky můžete přidat i pokrájenou listovou petržel, tymián i bobkový list
Komentáře
Okomentovat