Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Lohikeitto / Finská polévka s lososem

Sice stále nemůžeme cestovat ale můžeme vařit. A kam se tedy podíváme dnes ? Do Finska a ochutnáme krémovou polévku, která je vydatná a nese v sobě chutě které milujeme. Seveřani milují sladkokyselé chutě a tato polévka jich obsahuje tolik, kolik jen budete chtít. Je na vás jak to s ochucením polévky přeženete nebo umírníte. Sehnat čerstvý kopr v zimě není jednoduché ale v nabídce ho má např. obchod Delmart, Košík, nebo Rohlík. A pokud nemůžete koupit kopr čerstvý zkuste třeba mražený, jeho intenzita nebude sice tak silná ale když není zbytí postačí i ten. 

A kde se vzal ten název připomínající jazykolam ? Lohi - znamená ve finštině losos a keitto znamená polévka. Jak jednoduché :-)


Doba přípravy: 10 minut

Doba vaření: 25-30 minut


Ingredience na 1,25 L polévky :

600 g čerstvého lososa - filety bez kůže 

500 g oloupaných brambor varný typ B

200 ml smetany ke šlehání 30%

1 L vývaru může být zeleninový i masový

1 pórek

1 stonek řapíkatého celeru

1 středně velká bílá cibule

2 polévkové lžíce másla

1 polévková lžíce hladké mouky

Na dochucení :

sůl, cukr, ocet a pepř 


Pracovní postup:

Omytý a očištěný pórek pokrájejte nadrobno. Stejně tak i cibuli a mrkev. Brambory oloupejte a pokrájejte na kostky. Kopr omyjte, zbavte tuhých stonků a nasekejte ho nadrobno.

Lososa zbavte kůže a nakrájejte ho na kousky o velikosti sousta a zlehka kousky posolte (můžete použít i lososa uzeného toho ale nesolte). Uložte ho do lednice než přijde jeho chvíle.

V hlubokém hrnci rozehřejte máslo. Přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte pórek a osolte špetkou soli. Nechte pórek zavadnout a přidejte mrkev. Vše promíchejte. Nyní přidejte mouku a krátce zamíchejte. Zalijte vývarem a přidejte brambory. Znovu lehce osolte. Přiveďte k mírnému varu a vařte zakryté cca 20 minut. Jakmile jsou brambory měkké přilijte smetanu. Nyní začněte dochucovat octem a cukrem. Začněte po lžičkách až dosáhnete požadované chuti podobné české kulajdě. Nyní vmíchejte pokrájený kopr (část si nechte stranou na ozdobu). Ochutnejte a přidejte podle chuti ještě sůl a mletý čerstvý pepř. Promíchejte.

Nakonec přidejte kousky lososa. Hrnec zakryjte poklicí a nechte dojít cca 5 minut.

Polévku rozdělte naběračkou do misek a ozdobte koprem. A kdo má rád přidá ještě plátek citronu.

Náš tip: do polévky můžete přidat i pokrájenou listovou petržel, tymián i bobkový list






Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky