Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

KUŘECÍ TAJINE S HRÁŠKEM A BULGUREM



Snadný, rychlý a lahodný recept na Tajine s kuřecím masem a bulgurem. Pokrm si uvaříte i ve velkém litinovém hrnci s poklicí nemusíte tedy shánět žádný speciální hrnec na Tajine. Ale pokud to s vařením Marocké kuchyně myslíte vážně, jeho nákup vás stejně nemine. Vaření v tomto stylu není nejrychlejší ale bude Vás zaručeně bavit. 

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření : 1 hodina

Ingredience pro 4 porce :

2 čajové lžičky kurkumy mleté

1 polévková lžíce koření Garam Masala

8 kuřecích stehenních řízků (s kostí i s kůží)

2 polévkové lžíce rostlinného oleje na smažení 

2 středně velké bílé cibule

3 stroužky česneku

500 ml drůbežího vývaru

1 velká hrst černých oliv bez pecky

kousek zázvoru 

250 g bulguru

150 g mraženého zeleného hrášku

1 limeta nebo citron

1 svazek koriandru nebo hladkolisté petrželky

sůl a  pepř v mlýnku


Pracovní postup:

Kuřecí maso osolte. V misce smíchejte kurkumu a koření Garam Masala. V polovině této směsi obalte  maso.  Cibuli pokrájejte najemno a česnek na plátky, kousek zázvoru oloupejte a nastrouhejte. Koriandr nebo petrželku  posekejte nadrobno. Olivy můžete nechat buď vcelku nebo je pokrájet na polovinu. Rozehřejte 1 lžíci oleje ve spodní části Tajinu nebo  ve velkém litinovém hrnci a cca 10 minut na něm smažte kuřecí maso kůží dolů. Otočte a osmažte i druhou stranu nyní už stačí 2-3 minuty. Vyjměte pomocí vidličky maso z hrnce a odložte ho stranou. Do hrnce vlijte druhou lžíci oleje a osmahněte na něm cibuli a česnek dozlatova. Nyní vsypte zbylou část směsi koření, nastrouhaný zázvor a ještě cca 1 minutu míchejte. Zalijte vývarem, přihoďte olivy a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vraťte do hrnce maso. Zakryjte horní částí Tajinu nebo pokud vaříte v hrnci zakryjte ho poklicí a nechte vařit cca 40 minut. Po uplynutí času maso vyjměte a udržujte ho v teple. Do vývaru vsypte bulgur. Držte se návodu na obalu, bulgur je třeba předem propláchnout vodou. Zakápněte šťávou z limety. Pokud máte málo šťávy v hrnci přidejte vroucí vodu tak aby byl bulgur zcela zalitý tekutinou. Přiklopte poklicí a vařte cca 5 minut. Nyní přidejte hrášek a vařte dalších 5 minut. Bulgur by měl do sebe vsáknout většinu tekutiny. Vypněte hořák a přidejte posekané bylinky dle Vaší volby. Nakonec položte navrch kousky kuřete.

Servírujte s kouskem limetky, snítkou petržele nebo koriandru a můžete povrch posypat i jarní cibulkou.

Dobrou chuť.




Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky