KUŘECÍ TAJINE S HRÁŠKEM A BULGUREM
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření : 1 hodina
Ingredience pro 4 porce :
2 čajové lžičky kurkumy mleté
1 polévková lžíce koření Garam Masala
8 kuřecích stehenních řízků (s kostí i s kůží)
2 polévkové lžíce rostlinného oleje na smažení
2 středně velké bílé cibule
3 stroužky česneku
500 ml drůbežího vývaru
1 velká hrst černých oliv bez pecky
kousek zázvoru
250 g bulguru
150 g mraženého zeleného hrášku
1 limeta nebo citron
1 svazek koriandru nebo hladkolisté petrželky
sůl a pepř v mlýnku
Pracovní postup:
Kuřecí maso osolte. V misce smíchejte kurkumu a koření Garam Masala. V polovině této směsi obalte maso. Cibuli pokrájejte najemno a česnek na plátky, kousek zázvoru oloupejte a nastrouhejte. Koriandr nebo petrželku posekejte nadrobno. Olivy můžete nechat buď vcelku nebo je pokrájet na polovinu. Rozehřejte 1 lžíci oleje ve spodní části Tajinu nebo ve velkém litinovém hrnci a cca 10 minut na něm smažte kuřecí maso kůží dolů. Otočte a osmažte i druhou stranu nyní už stačí 2-3 minuty. Vyjměte pomocí vidličky maso z hrnce a odložte ho stranou. Do hrnce vlijte druhou lžíci oleje a osmahněte na něm cibuli a česnek dozlatova. Nyní vsypte zbylou část směsi koření, nastrouhaný zázvor a ještě cca 1 minutu míchejte. Zalijte vývarem, přihoďte olivy a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vraťte do hrnce maso. Zakryjte horní částí Tajinu nebo pokud vaříte v hrnci zakryjte ho poklicí a nechte vařit cca 40 minut. Po uplynutí času maso vyjměte a udržujte ho v teple. Do vývaru vsypte bulgur. Držte se návodu na obalu, bulgur je třeba předem propláchnout vodou. Zakápněte šťávou z limety. Pokud máte málo šťávy v hrnci přidejte vroucí vodu tak aby byl bulgur zcela zalitý tekutinou. Přiklopte poklicí a vařte cca 5 minut. Nyní přidejte hrášek a vařte dalších 5 minut. Bulgur by měl do sebe vsáknout většinu tekutiny. Vypněte hořák a přidejte posekané bylinky dle Vaší volby. Nakonec položte navrch kousky kuřete.
Servírujte s kouskem limetky, snítkou petržele nebo koriandru a můžete povrch posypat i jarní cibulkou.
Dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat