Čokoládovo - mandlový koláč s višněmi
Tohle je takový ten koláč, který si koupíte na benzince OMV nebo v Tchibo kavárně. Jenže všude tam je mají rozmrazené. Nic proti, určitě v nich není nic špatného ale přece jen upéct si čerstvý koláč z domácích surovin je jiná liga. Tak to zkuste a dejte nám vědět jak Vám chutnal. Koláč se skládá ze dvou těst a ovoce. My jsem použili kompotované višně ale v létě použijte věčně čerstvé. Nebo je nahraďte čerstvým lesním ovocem. Koláč tak pokaždé získá jinou chuť. Tak pojďme na to ......
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 45-50 minut
Budete potřebovat: kuchyňský robot se šlehací metlou, cukrářskou stěrku, kuchyňskou váhu
Ingredience na koláčovou formu o průměru 26 cm:
1. těsto - mandlové :
80 g moučkového cukru
1 celé velké vejce
80 g másla rozpuštěného vychladlého
100 g mletých mandlí nebo mandlové mouky
2. těsto - čokoládové :
2 celá vejce
100 g třtinového cukru
80 g hořké čokolády 60-70%
80 g másla rozpuštěného vychladlého
90 g hladké mouky prosáté
25 g kakaového prášku
90 g hustého bílého jogurtu
1 čajová lžička prášku do pečiva
Ostatní suroviny:
200 g kompotovaných višní bez pecky - okapaných
20 g mandlí plátky
kousek másla na vymazání formy
trošku hrubé mouky na vysypání formy
trošku moučkového cukru na posypání
Pracovní postup:
Formu na koláč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Forma by měla být větší aby koláč nebyl příliš vysoký. Začněte mandlový těstem:
Cukr s vejcem vyšlehejte do husté pěny. Přidejte rozehřáté ale vychladlé máslo a přisypte mleté mandle. Znovu prošlehejte ale už jen krátce. Těsto pomocí stěrky přendejte do jiné misky a uložte ho do lednice. Umyjte šlehací mísu a pusťte se do přípravy čokoládového těsta:
Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Máslo rozehřejte v kastrůlku. Jakmile máslo lehce zchladne vmíchejte do něj rozpuštěnou čokoládu a důkladně promíchejte. Odložte stranou. Obě vejce vyšlehejte s cukrem do velmi husté pěny. V další misce smíchejte mouku, kakao a prášek do pečiva. A jdeme do finále :
Do vyšlehaných vajec vlijte čokoládu s máslem, přidejte bílý jogurt a za stálého šlehání postupně po lžících přidávejte moučnou směs tak aby se vše spojilo a vzniklo husté těsto.
Závěrečná kompletace :
Rozehřejte troubu na 180 C. Na dno formy vlijte čokoládové těsto a uhlaďte ho stěrkou. Z lednice vyndejte mandlové těsto a čajovou lžičkou klaďte malé bochánky mandlového těsta na čokoládové těsto tak aby vznikly malé mezírky. Ty vyplňte višněmi. Celý povrch posypte plátky mandlí. Vložte koláč do trouby a pečte cca 45 - 50 minut. Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí. Povrch by měl být zlatavý a pevný. Střed by neměl být lepivý. Koláč vyjměte z trouby a nechte ho vychladnout. Povrch koláče pocukrujte prosátým moučkový cukrem.
Za trochu té námahy to stálo, nebo ne ?
Mějte se hezky a dobrou chuť.
Inspirovali jsme se na blogu Stvory z kuchyně
Komentáře
Okomentovat