Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Čokoládovo - mandlový koláč s višněmi


Tohle je takový ten koláč, který si koupíte na benzince OMV nebo v Tchibo kavárně. Jenže všude tam je mají rozmrazené. Nic proti, určitě v nich není nic špatného ale přece jen upéct si čerstvý koláč z domácích surovin je jiná liga. Tak to zkuste a dejte nám vědět jak Vám chutnal. Koláč se skládá ze dvou těst a ovoce. My jsem použili kompotované višně ale v létě použijte věčně čerstvé. Nebo je nahraďte čerstvým lesním ovocem. Koláč tak pokaždé získá jinou chuť. Tak pojďme na to ......


Doba přípravy: 20 minut

Doba pečení: 45-50 minut

Budete potřebovat: kuchyňský robot se šlehací metlou, cukrářskou stěrku, kuchyňskou váhu


Ingredience na koláčovou formu o průměru 26 cm:

1. těsto - mandlové :

80 g moučkového cukru

1 celé velké vejce

80 g másla rozpuštěného vychladlého 

100 g mletých mandlí nebo mandlové mouky 

2. těsto - čokoládové :

2 celá vejce 

100 g třtinového cukru 

80 g hořké čokolády 60-70%

80 g másla rozpuštěného vychladlého 

90 g hladké mouky prosáté

25 g kakaového prášku 

90 g hustého bílého jogurtu

1 čajová lžička prášku do pečiva

Ostatní suroviny:

200 g kompotovaných višní bez pecky - okapaných

20 g mandlí plátky

kousek másla na vymazání formy

trošku hrubé mouky na vysypání formy

trošku moučkového cukru na posypání


Pracovní postup:

Formu na koláč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Forma by měla být větší aby koláč nebyl příliš vysoký. Začněte mandlový těstem:

Cukr s vejcem vyšlehejte do husté pěny. Přidejte rozehřáté ale vychladlé máslo a přisypte mleté mandle. Znovu prošlehejte ale už jen krátce. Těsto pomocí stěrky přendejte do jiné misky a uložte ho do lednice. Umyjte šlehací mísu a pusťte se do přípravy čokoládového těsta:

Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Máslo rozehřejte v kastrůlku. Jakmile máslo lehce zchladne vmíchejte do něj rozpuštěnou čokoládu a důkladně promíchejte. Odložte stranou. Obě vejce vyšlehejte s cukrem do velmi husté pěny. V další misce smíchejte mouku, kakao a prášek do pečiva. A jdeme do finále :

Do vyšlehaných vajec vlijte čokoládu s máslem, přidejte bílý jogurt a za stálého šlehání postupně po lžících přidávejte moučnou směs tak aby se vše spojilo a vzniklo husté těsto.

Závěrečná kompletace : 

Rozehřejte troubu na 180 C. Na dno formy vlijte čokoládové těsto a uhlaďte ho stěrkou. Z lednice vyndejte mandlové těsto a čajovou lžičkou klaďte malé bochánky mandlového těsta na čokoládové těsto tak aby vznikly malé mezírky. Ty vyplňte višněmi. Celý povrch posypte plátky mandlí. Vložte koláč do trouby a pečte cca 45 - 50 minut. Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí. Povrch by měl být zlatavý a pevný. Střed by neměl být lepivý. Koláč vyjměte z trouby a nechte ho vychladnout. Povrch koláče pocukrujte prosátým moučkový cukrem.

Za trochu té námahy to stálo, nebo ne ? 

Mějte se hezky a dobrou chuť.










Inspirovali jsme se na blogu Stvory z kuchyně


Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky