Frankfurtská polévka
Vydatná nijak složitá voňavá polévka, vhodná v sychravém počasí. Základem jsou frankfurtské párky, ty se začali prodávat ve Frankfurtu nad Mohanem už v roce 1487. My pro ně do Frankfurtu naštěstí nemusíme a koupíme je třeba v řeznictví. Ale pokud je nemáte hned po ruce můžete polévku uvařit i z jiných párků, které máte doma. Příprava polévky není nijak složitá a zaručeně se Vám povede. Vzpomínáte jak jste si právě tuhle hospodskou polévku dávali ve stánku na lyžařském výcviku ? My jsme ji vařili i na táborovém ohni v kotlíku. Neznám nikoho komu nechutná. Tak co už jdete vařit ? Ani se nedivím.
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření : 25-30 minut
Ingredience na 4 porce polévky:
1200 ml hovězího vývaru
150 g frankfurtských párků
500 g brambor varný typ B
1 celá bílá cibule
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce sádla
2 polévkové lžíce hladké mouky
1 polévková lžíce sladké mleté papriky - přidat můžete i lžičku mleté uzené papriky
1/2 lžičky drceného kmínu
na dochucení : sůl, mletý černý pepř
Pracovní postup:
Pokrájejte párky na kolečka. Česnek prolisujte a cibuli pokrájejte najemno. Ve větším hrnci rozehřejte dvě lžíce sádla, přidejte pokrájené párky. Osmahněte je dozlatova a děrovanou naběračkou je vyjměte a uložte do misky stranou. Do výpeku přidejte cibuli, osolte, snižte teplotu a restujte dozlatova. Nyní přidejte prolisovaný česnek, mouku, mletou papriku a kmín. Promíchejte, krátce zarestujte a přidejte brambory a přilijte všechen vývar. Přiveďte k varu a vařte 25-30 minut do změknutí brambor. Polévka zhoustne díky mouce a škrobu z brambor. Přidejte opečené párky, nechte prohřát a podávejte.
Dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat