Kulajda / Polévka
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření : 25-30 minut
Ingredience na 4 - 5 porcí polévky:
800 ml hovězího vývaru
500 g brambor varný typ B
300 g čerstvých hub nejlépe hříbků (nebo hrst hub sušených)
a když je nejhůř vezměte na milost hnědé žampiony
200 ml smetany 30%
2 polévkové lžíce hladké mouky
2 polévkové lžíce másla + 1 lžíce másla na opečení hub na závěrečné ozdobení
2 celá vařená vejce na závěrečné ozdobení
1 svazek čerstvého kopru
Na dochucení : sůl, cukr, ocet, pepř, kmín, hrubou mořskou sůl na ozdobu
Pracovní postup:
Sušené houby dejte do misky a zalijte je horkou vodou a odložte stranou. Pokud máte "kliku" - tedy štěstí a máte houby čerstvé, tak je očistěte a nakrájejte na úhledné plátky. Část si ji ponechte na ozdobu. Oloupejte brambory a pokrájejte je pozona drobné kostičky. Kopr omyjte a posekejte najemno. Pár stonků si ponechte na ozdobu.
Ve větším hrnci si rozehřejte dvě polévkové lžíce másla, přidejte houby a orestujte je do zlatova. Přidejte dvě polévkové lžíce hladké mouky, promíchejte a krátce ji orestujte. Nyní přilijte všechen vývar a přidejte brambory, trošku kmínu a vydatně polévku osolte. Vařte cca 20 minut do změknutí brambor.
Houby které jste si odložili stranou a mohou to být i plátky žampionů opečte na lžíci másla. Promíchejte je aby se opekli z obou stran a trošku je osolte a opepřete. Když jsou houby krásně opečené slijte z nich přebytečný tuk pomocí sítka nebo malého cedníku.
Když jsou brambory skoro měkké ale POZOR - nesmí být rozvařené, vlijte do polévky smetanu a nechte chvíli problublat. Nyní přidejte špetku cukru a pár kapek octa. Ochutnávejte a postupně po troškách dochucujte až dosáhnete požadované chuti. Přidat můžete i sůl a pepř. Přidejte kopr a polévku už nevařte jen promíchejte. Polévku nalijte do misek a ozdobte ji vařeným vajíčkem, opečenými plátky hub, snítkou kopru. Vajíčka zlehka posypte hrubou mořskou solí, s ní to krásně křupe a dodá vejcím chuť.
Náš Tip : jak na vajíčko aby mělo polotekutý žloutek ? 🍳
Připravte si kastrůlek a na jeho dno vložte papírový ubrousek na něj položte vejce klidně studená rovnou z lednice, zalijte je asi 1 cm vody, kastrůlek zakryjte poklicí a vařte přesně 7 minut. Takto vaříte vejce téměř jen v páře. Uvařená vejce vyjměte pomocí polévkové lžíce, ochlaďte je proudem studené vody a opatrně je oloupejte.
Dobrou chuť!
Inspirace na tuto polévku pochází ze stránek pana Cuketky.
Komentáře
Okomentovat