Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Kulajda / Polévka


Uvařit si polévku Kulajdu to je prostě vždycky dobrý nápad. Je to takový jihočeský zázrak na který má každá rodina vlastní recept. Nejpravděpodobněji vznikl název této polévky z nářečního slova zakulat nebo zakudlit. Tato slova vyjadřují to, že je polévka zahuštěná moukou tedy jíškou. Ať už název vznikl tak nebo onak, dobře se pamatuje a každému se ihned vybaví senzační nakyslá chuť prolnutá koprem a houbami
Samozřejmě, že nejlepší Kulajdu uvaříte z čerstvých hub ale když je nemáte můžete použít i sušené houby doplněné o plátky smažených žampionů. Někdo jí ochucuje kysanou smetanou, jinde se zas používá smetana 33%. Bude Vám chutnat slibuju.

Doba přípravy: 15 minut

Doba vaření : 25-30 minut


Ingredience na 4 - 5 porcí polévky:

800 ml hovězího vývaru

500 g brambor varný typ B

300 g čerstvých hub nejlépe hříbků (nebo hrst hub sušených) 

           a když je nejhůř vezměte  na milost hnědé žampiony 

200 ml smetany 30% 

2 polévkové lžíce hladké mouky

2 polévkové lžíce másla + 1 lžíce másla na opečení hub na závěrečné ozdobení

2 celá vařená vejce na závěrečné ozdobení

1 svazek čerstvého kopru 

Na dochucení : sůl, cukr, ocet, pepř, kmín, hrubou mořskou sůl na ozdobu 


Pracovní postup:

Sušené houby dejte do misky a zalijte je horkou vodou a odložte stranou. Pokud máte "kliku" - tedy štěstí a máte houby čerstvé, tak je očistěte a nakrájejte na úhledné plátky. Část si ji ponechte na ozdobu. Oloupejte brambory a pokrájejte je pozona drobné kostičky. Kopr omyjte a posekejte najemno. Pár stonků si ponechte na ozdobu. 

Ve větším hrnci si rozehřejte dvě polévkové lžíce másla, přidejte houby a orestujte je do zlatova. Přidejte dvě polévkové lžíce hladké mouky, promíchejte a krátce ji orestujte. Nyní přilijte všechen vývar a přidejte brambory, trošku kmínu a vydatně polévku osolte. Vařte cca 20 minut do změknutí brambor.

Houby které jste si odložili stranou a mohou to být i plátky žampionů opečte na lžíci másla. Promíchejte je aby se opekli z obou stran a trošku je osolte a opepřete. Když jsou houby krásně opečené slijte z nich přebytečný tuk pomocí sítka nebo malého cedníku.

Když jsou brambory skoro měkké ale POZOR - nesmí být rozvařené, vlijte do polévky smetanu a nechte chvíli problublat. Nyní přidejte špetku cukru a pár kapek octa. Ochutnávejte a postupně po troškách dochucujte až dosáhnete požadované chuti. Přidat můžete i sůl a pepř. Přidejte kopr a polévku už nevařte jen promíchejte.  Polévku nalijte do misek a ozdobte ji vařeným vajíčkem, opečenými plátky hub, snítkou kopru. Vajíčka zlehka posypte hrubou mořskou solí, s ní to krásně křupe a dodá vejcím chuť.

Náš Tip : jak na vajíčko aby mělo polotekutý žloutek ? 🍳

Připravte si kastrůlek a na jeho dno vložte papírový ubrousek na něj položte vejce klidně studená rovnou z lednice, zalijte je asi 1 cm vody, kastrůlek zakryjte poklicí a vařte přesně 7 minut. Takto vaříte vejce téměř jen v páře. Uvařená vejce vyjměte pomocí polévkové lžíce, ochlaďte je proudem studené vody a opatrně je oloupejte. 

Dobrou chuť!






Inspirace na tuto polévku pochází ze stránek pana Cuketky.







Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky