Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Tajine de kefta aux petits poix / Kefta Tajine se zeleným hráškem




Mleté hovězí maso, směs koření a to vše v zasypané zeleným hráškem. Kouzlo barev, vůní Vám zaručí úspěch. Je to snadný, rychlý a přitom efektní pokrm. Kefta je mleté hovězí maso s troškou tuku které Vám rád připraví na požádání Váš oblíbený řezník. Hovězí maso můžete nahradit mletým kuřecím nebo jehněčím masem. Recept pochází z Maroka ale setkáte se s ním i v Alžírsku.
Tajine je druh kameninového hrnce, ve kterém se vaří nad uhlíky. Skládá se ze dvou částí : základní jednotka, která je plochá a kruhová  s nízkou stranou a velkým kuželem, kterým se základní část zakrývá.  Kryt podporuje kondenzaci a rovnoměrnou distribuci tepla.  Tajine můžete používat v běžné troubě i na sporáku. Po přečtení těchto řádků se nemusíte chytat za hlavu a začít běhat po obchodech. Na první seznámení s tímto vařením Vám postačí kvalitní velký litinový hrnec s poklicí. Později stejně zjistíte, že Vás to pomalé a voňavé vaření baví a nakonec si ten zázrak koupíte.



Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření : 1 hodina

Ingredience pro 4 porce :

3 středně velké  cibule 
1/2 svazku hladkolisté petržele 
1/2 svazku koriandru
3 snítky máty 
1 kg mletého hovězího masa
1 čajová lžička mletého kmínu
1/2 čajové lžičky mleté skořice
8 středně velkých rajčat
2 stonky řapíkatého celeru 
1 čajová lžička kurkumy
1 čajová lžička mleté sladké papriky
400g mraženého zeleného hrášku 
5 cl olivového oleje 
sůl a pepř v mlýnku

Pracovní postup:

1) Oloupejte 1 cibuli a nakrájejte ji na drobno. Petržel, koriandr a mátu nasekejte najemno.
V misce smíchejte mleté maso, bylinky a cibuli. Přidejte mletý kmín, skořici a ochuťte solí a pepřem.
Rukama tvořte kuličky o průměru 3 cm a odkládejte je stranou na talíř.

2) Oloupejte zbylé dvě cibule  a nakrájejte je najemno. Omyjte a nakrájejte rajčata a řapíkatý celer nadrobno. Rozehřejte Tajine nebo velký litinový hrnec s olivovým olejem. Když je olej zahřátý vložte do něj pokrájenou cibuli a smažte ji do sklovita. Nyní přidejte koření : kurkumu, papriku, trošku soli a mletého pepře. Promíchejte a přidejte rajčata a celer. Chvilku poduste a přidejte kuličky z mletého masa. Obracejte je vařečkou aby se opekli ze všech stran. Zakryjte Tajine nebo hrnec a vařte na nízké teplotě cca 25 minut. Odkryjte hrnec a vsypte hrášek. Vařte ještě cca 7 minut zakryté. Odkryjte a opatrně ochutnejte zda je maso uvnitř měkké a vařené a zda je i hrášek měkký. V průběhu vaření můžete přidat trošku vody. Záleží na šťavnatosti rajčat kolik pustí šťávy během dušení. Nakonec přidejte koriandr a ochuťte podle Vaší chuti solí a pepřem. 

Servírujte s cous-cousem, bulgurem, rýží nebo arabským chlebem.
Přejeme dobrou chuť.















Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky