La torta della nonna / Babiččin koláč
Tenhle úžasný koláč ochutnáte téměř v každé Toskánské kavárně či pekárně. Koláč je plný žloutkového krému a jeho povrch zdobí piniové oříšky a moučkový cukr. Ve své jednoduchosti je to ale geniální a velmi sytý dezert. Jedli jsme ho v Benátkách na San Marcu, v Římě i v Cinqueterre. V Itálii můžete dokonce ochutnat i gelato s příchutí koláče Torta della Nonna. Existuje také verze dědečkův koláč, do náplně s přidá kakao a povrch se posype mandlemi. Nyní si na tomhle tradičním koláči můžete pochutnat doma i vy, třeba k nedělnímu kafíčku.
Doba přípravy včetně chlazení: cca kolem 1 hodiny
Doba pečení: 50 minut
Bude se hodit:
kuchyňský vál, váleček na těsto, rádýlko, mašlovačka, síto na prosátí mouky, kuchyňská váha, ostrý nožík, vidlička, malá miska, potravinářská folie, šlehací metlička, cukrářská stěrka
Ingredience na 1 koláčovou formu:
Těsto:
300 g hladké mouky
150 g krupicového cukru
5 g prášku do pečiva
1 špetka soli
Nastrouhaná kůra z 1 citronu
150 g vychlazeného másla + kousek na vymazání formy
1 celé vejce velikosti L
trošku hrubé mouky na vysypání formy
Krém - náplň:
650 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk - semínka
2 žloutky
2 celá vejce
65 g hladké mouky
100 g krupicového cukru
1 špetka soli
15 g másla
Na dokončení:
1 celé vejce prošlehané
60g piniových oříšků namočených do studené vody
Moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
1) Formu na koláč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou a odložte zatím stranou.
Na pracovní plochu přesejte mouku, uprostřed udělejte důlek. Do něj nasypte cukr, prášek do pečiva, sůl, citronovou kůru a na kostičky pokrájené máslo. Prsty rychle spojte všechny ingredience do drobivé hmoty. Jedno celé vejce důkladně prošlehejte vidličkou v malé misce a přilijte ho k drobence. Ručně vypracujte nelepivé pevné těsto. Zformujte ho do koule zabalte do potravinářské folie a uložte do lednice na jednu hodinu.
2) Nyní se vrhněte na přípravu náplně. Mléko vlijte do rendlíku, přidejte semínka z vanilkového lusku a zahřejte k varu. V misce nejlépe kovové, vidličkou prošlehejte vejce a žloutky, přidejte prosátou mouku, cukr a špetku soli. Šlehejte do hladka bez hrudek. Pokud už je mléko na bodu varu vypněte hořák, hrnec s mlékem odstavte z plotny. Za stálého míchání mléko tenkým pramínkem přilévejte k vaječné směsi. Hladkou směs vlijte zpět do rendlíku a vraťte na plotnu. Při nízké teplotě šlehejte krém metličkou. Jakmile je krém hladký a hustý stáhněte rendlík z plotny a vmíchejte do něj máslo. Povrch krému zakryjte potravinářskou folií, tím zabráníte vzniku škraloupu. Krém nechte zcela vychladnout.
3) Těsto vyjměte z lednice rozdělte ho na dva stejně velké kusy. Oba rozválejte na kulaté pláty. První plát rozválejte o pár centimetrů větší než je vaše forma na koláč. Pomocí válečku plát přeneste do koláčové formy. Těsto urovnejte, vtlačte ho do všech prohlubní formy a vytvarujte mu okraje. Dno těsta zlehka propíchejte vidličkou. Případné přesahy těsta odkrojte nožíkem. Zbytky těsta zapracujte do druhé poloviny těsta. Nyní na těsto nalijte vychladlý krém a uhlaďte ho stěrkou. Druhou část těsta rozválejte a nyní máte dvě možnosti. První možnost je, že pokryjete krém plátem těsta nebo plát pomocí rádýlka nařežete na pruhy a vytvoříte mřížkový koláč. Okraje přitisknete k spodnímu těstu. Povrch koláče potřete rozšlehaným vejcem. Piniové oříšky sceďte a nechte je okapat a pak jimi posypte povrch koláče. Troubu rozehřejte na 180 C. Koláč vložte do trouby a pečte cca 50 minut dozlatova. Pokud je koláč zlatavý příliš brzy zakryjte ho alobalem a dopečte zakrytý.
Koláč servírujte až když je zcela vychladlý ale v lednici ho neskladujte. Vynikající je i druhý den. Před podáváním koláč posypte prosátým moučkovým cukrem.
Jsme si zcela jisti tím, že tento recept vstoupí do pomyslné knihy Vašich oblíbených receptů. Zkuste to .....
Komentáře
Okomentovat