Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

La torta della nonna / Babiččin koláč



Tenhle úžasný koláč ochutnáte téměř v každé Toskánské kavárně či pekárně. Koláč je plný žloutkového krému a jeho povrch zdobí piniové oříšky a moučkový cukr. Ve své jednoduchosti je to ale geniální a velmi sytý dezert. Jedli jsme ho v Benátkách na San Marcu, v Římě i v Cinqueterre. V Itálii můžete dokonce ochutnat i gelato s příchutí koláče Torta della Nonna. Existuje také verze dědečkův koláč, do náplně s přidá kakao a povrch se posype mandlemi. Nyní si na tomhle tradičním koláči můžete pochutnat doma i vy, třeba k nedělnímu kafíčku.


Doba přípravy včetně chlazení: cca kolem 1 hodiny
Doba pečení: 50 minut

Bude se hodit: 
kuchyňský vál, váleček na těsto, rádýlko, mašlovačka, síto na prosátí mouky, kuchyňská váha, ostrý nožík, vidlička, malá miska, potravinářská folie, šlehací metlička, cukrářská stěrka

Ingredience na 1 koláčovou formu: 

Těsto: 
300 g hladké mouky 
150 g krupicového cukru
    5 g prášku do pečiva
1 špetka soli
Nastrouhaná kůra z 1 citronu 
150 g vychlazeného másla + kousek na vymazání formy
1 celé vejce velikosti L
trošku hrubé mouky na vysypání formy

Krém - náplň:

650 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk - semínka
2 žloutky
2 celá vejce
65 g hladké mouky
100 g krupicového cukru 
1 špetka soli
15 g másla 

Na dokončení:

1 celé vejce prošlehané
60g piniových oříšků namočených do studené vody
Moučkový cukr na posypání 

Pracovní postup: 

1) Formu na koláč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou a odložte zatím stranou.
Na pracovní plochu přesejte mouku, uprostřed udělejte důlek. Do něj nasypte cukr, prášek do pečiva, sůl, citronovou kůru a na kostičky pokrájené máslo. Prsty rychle spojte všechny ingredience do drobivé hmoty. Jedno celé vejce důkladně prošlehejte vidličkou v malé misce a přilijte ho k drobence. Ručně vypracujte nelepivé pevné těsto. Zformujte ho do koule zabalte do potravinářské folie a uložte do lednice na jednu hodinu.

2) Nyní se vrhněte na přípravu náplně. Mléko vlijte do rendlíku, přidejte semínka z vanilkového lusku a zahřejte k varu. V misce nejlépe kovové, vidličkou prošlehejte vejce a žloutky, přidejte prosátou mouku, cukr a špetku soli. Šlehejte do hladka bez hrudek. Pokud už je mléko na bodu varu vypněte hořák, hrnec s mlékem odstavte z plotny. Za stálého míchání mléko tenkým pramínkem přilévejte k vaječné směsi. Hladkou směs vlijte zpět do rendlíku a vraťte na plotnu. Při nízké teplotě šlehejte krém metličkou. Jakmile je krém hladký a hustý stáhněte rendlík z plotny a vmíchejte do něj máslo. Povrch krému zakryjte potravinářskou folií, tím zabráníte vzniku škraloupu. Krém nechte zcela vychladnout.

3) Těsto vyjměte z lednice rozdělte ho na dva stejně velké kusy. Oba rozválejte na kulaté pláty. První plát rozválejte o pár centimetrů větší než je vaše forma na koláč. Pomocí válečku plát přeneste do koláčové formy. Těsto urovnejte, vtlačte ho do všech prohlubní formy a vytvarujte mu okraje. Dno těsta zlehka propíchejte vidličkou. Případné přesahy těsta odkrojte nožíkem. Zbytky těsta zapracujte do druhé poloviny těsta. Nyní na těsto nalijte vychladlý krém a uhlaďte ho stěrkou. Druhou část těsta rozválejte a nyní máte dvě možnosti. První možnost je, že pokryjete krém plátem těsta nebo plát pomocí rádýlka nařežete na pruhy a vytvoříte mřížkový koláč. Okraje přitisknete k spodnímu těstu. Povrch koláče potřete rozšlehaným vejcem. Piniové oříšky sceďte a nechte je okapat a pak jimi posypte povrch koláče. Troubu rozehřejte na 180 C. Koláč vložte do trouby a pečte cca 50 minut dozlatova. Pokud je koláč zlatavý příliš brzy zakryjte ho alobalem a dopečte zakrytý. 
Koláč servírujte až když je zcela vychladlý ale v lednici ho neskladujte. Vynikající je i druhý den. Před podáváním koláč posypte prosátým moučkovým cukrem. 

Jsme si zcela jisti tím, že tento recept vstoupí do pomyslné knihy Vašich oblíbených receptů. Zkuste to .....






Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky