Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Mirabelkový koláč s krémem / Tarte aux mirabelles et à la crème




Když dozrají Mirabelky blíží se konec léta.  Dny se krátí, teploty klesají, rodiče školáků začnou kontrolovat školní potřeby a po ránu je ve vzduchu mírně cítit blížící se podzim. A to je přesně ten čas na poslední letní koláče. Ve Francii se s Mirabelkami setkáte nejvíc v oblasti Lotrinska. Všude jsou doslova obsypané stromy žlutými plody plody, které chutnají jako švestka, bluma a ryngle dohromady. Francouzi z nich vyrábí skvělé džemy, pálenku, koláče i zmrzlinu. Každá lotrinská cukrárna má přesně ten "svůj" mirabelkový koláč. A všichni tvrdí, že ten jejich, je ten nejlepší. Tak dnes zkuste ten náš s jemným krémem. Užívejte poslední dny prázdnin a dovolené. 


Bude se hodit : Ruční elektrický šlehač, středně velká miska, ostrý nožík

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 40 minut

Ingredience na 1 koláčovou formu o průměru cca 24 cm

1 balení listového těsta 230-250 g - máme pro Vás tip č.1 na výborné chlazené francouzské listové těsto bez lepku, koupíte ho v prodejnách DELMART. Těsto je rozválené do tenka a jeho velikost Vám přesně sedne do pečící formy na koláč. Upeče se krásně dokřupava.

Náplň:

400g zralých ale pevných Mirabelek
250g Créme fraiche
100g cukru krupice 
1 lžička vanilkového cukru
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu BIO
3 celá vejce 
1 polévková lžíce škrobové moučky
2 lžíce mletých mandlí 
Moučkový cukr na posypání 
Kousek másla na vymazání formy + trošku hrubé mouky na vysypání formy


Pracovní postup:

Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Listové těsto vyjměte z obalu, zbavte ho papíru a vložte do vymazané a vysypané formy. Zarovnejte případné přesahující okraje. Dno těsta propíchejte lehce vidličkou a uložte do lednice.
Omyjte mirabelky, zbavte je stopek a pomocí ostrého nožíku je rozpulte a zbavte je pecek. 
Malé mirabelky jen překrojte na polovinu. Pokud jsou mirabelky větší překrájejte je na čtvrtiny.
Do středně velké misky vložte créme fraiche, cukr, vanilkový cukr, citronová kůru, rozklepnutá celá vejce a škrob. Pomocí ručního elektrického šlehače všechny ingredience vyšlehejte do hladkého krému. 
Vyjměte formu s těstem z lednice. Předehřejte troubu na 190 C.
Povrch těsta posypte mletými mandlemi. Nyní do formy nalijte ušlehaný krém. Navrch naskládejte mirabelky. Koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 40 minut dozlatova. Krém zpevní a zezlátne. Nelepí se na špejli.  Nechte koláč vychladnout a jeho povrch posypte moučkovým cukrem.


TIP č.2: 
Tenhle koláč Vám bude chutnat i s jablky, meruňkami, broskvemi, nektarinkami a švestkami














Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky