neděle 3. května 2015

Růže z listového těsta s jablky a skořicí


Vytvořte si perfektní dezert k nedělní kávě a návštěva bude okouzlena. Všichni si pochutnají a vy sklidíte obdiv.





Celková doba přípravy : 1 hodina 20 minut 
Náročnost : lehká 
vhodné pro:  bezvaječný pokrm, vegetariánský pokrm   

Ingredience : pro asi 6 osoby  

500 g listového těsta 
4 velká zralá jablka 
3-4 kávové lžičky cukru krupice    
1 malý kousek másla 
šťáva z jednoho citronu 
skořice v prášku 

Budete potřebovat formu na muffiny !

Pracovní postup:

1)  Oloupejte jablka a pokrájejte je na půlky, nožem z nich vykrojte jadřince. Zbytek jablek pokrájejte na tenké plátky a pokapejte je citronovou šťávou.

2) Cukr, skořici a máslo vložte do hrnce společně s jablky a nechte jablka dusit až do té doby než změknou. Nerozvařte je ! Nyní nechte jablka zchladnout.

3) Listové těsto rozválejte na obdélník . Nožem mu upravte okraje tak aby byli rovné. Nožem s pomocí dlouhého pravítka nařežte vodorovné pruhy těsta o délce 25 cm a šířce 4 cm. 

4) Klaďte plátky jablek vedle sebe na každý pás tak aby zaoblená část plátku přesahovala přes okraj těsta. Spodní část pásu přehněte a jablka zakryjte.

5) Srolujte pevně pás těsta od jednoho konce k druhému. Tím vznikne růže. Mírným tlakem ji uzavřete. Formu na muffiny vymažte máslem stačí jen 6 jamek. A nyní do ní vkládejte růžičky.

6) Růžičky posypte cukrem a mletou skořicí a pečte je v troubě na 160 C po dobu asi 50 minut. Po upečení nechte růže chvilku zchladnout ve formě.
Nyní můžete podávat růžičky teplé nebo vychladlé obě možnosti jsou velmi chutné.