Rebarborový koláč s mandlovou náplní a s karamelem
S jarem musím mít rebarborový koláč i kdy by čert na koze jezdil.
Letos jsem ho upekla v novém kabátku a nejen, že mu to sluší je i šíleně dobrý.
Doba přípravy : asi 30 minut
Doba pečení : 40 minut
Doba pečení : 40 minut
Náročnost : lehká
Vhodné pro: vegetariány
Ingredience na 1 koláčovou formu!
1 balení listového těsta 500 g
trochu hrubé mouky na vysypání formy a kousek másla na vymazání
Náplň:
100 g másla + kousek na vymazání formy
70 g krupicového cukru
70 g mletých mandlí nebo lískových oříšků
2 celá vejce
5 stonků rebarbory
Na rebarboru : trošku mleté skořice a cukru krupice
Na rebarboru : trošku mleté skořice a cukru krupice
Karamel:
125 ml smetany na šlehání
70 g tmavého třtinového cukru
Pracovní postup:
1) Formu na koláč vymažte máslem a vysypte moukou. Rebarboru omyjte, oloupejte a pokrájejte ji
na větší kostky. Pokrájenou rebarboru vložte do misky a zasypte jsi podle chuti krupicovým
cukrem a mletou skořicí. Misku s rebarborou odložte zatím stranou.
na větší kostky. Pokrájenou rebarboru vložte do misky a zasypte jsi podle chuti krupicovým
cukrem a mletou skořicí. Misku s rebarborou odložte zatím stranou.
2) Připravte si karamel: Smetanu svařte s cukrem do zhoustnutí asi 8 minut a necháme vychladnout.
Pokud Vám karamel zbyde můžete ho uchovat v lednici v uzavřené nádobě zhruba týden.
3) Předehřejte troubu na 180 C.
4) Ručním elektrickým šlehačem vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte mleté mandle a postupně obě
celá vejce.
5) Vyválejte listové těsto na pomoučněném vále na kulatou placku.
Těsto vložte do formy, přitiskněte k okrajům a dno lehce propíchejte vidličkou.
Na těsto nalijte tenkou vrstvu karamelu. Na karamel rozetřete stěrkou madlovou náplň.
Šťávu kterou pustila rebarbora zceďte a okapanou rebarboru vkládejte do náplně.
Připravený koláč vložte do vyhřáté trouby. Pečte zhruba 40 minut.
Občas zkontrolujte. Koláč je hotový když okraje listového těsta a mandlová náplň zezlátnou.
Vyzkoušejte špejlí, pokud se těsto nelepí je dezert pečený.
Teď už si jen uvařte šálek kávy, čaje nebo kakaa a vychutnejte si kombinaci karamelu,
Komentáře
Okomentovat