Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Rebarborový koláč s mandlovou náplní a s karamelem



S jarem musím mít rebarborový koláč i kdy by čert na koze jezdil.
Letos jsem ho upekla v novém kabátku a nejen, že mu to sluší je i šíleně dobrý.

Doba přípravy : asi 30 minut
Doba pečení : 40 minut

Náročnost : lehká 
Vhodné pro: vegetariány 

Ingredience na 1  koláčovou formu! 

1 balení listového těsta 500 g
trochu hrubé mouky na vysypání formy a kousek másla na vymazání

Náplň:

100 g másla + kousek na vymazání formy
  70 g krupicového cukru
  70 g mletých mandlí nebo lískových oříšků
    2  celá vejce
    5 stonků rebarbory

Na rebarboru : trošku mleté skořice a cukru krupice 

Karamel:
125 ml smetany na šlehání
70 g tmavého třtinového cukru

Pracovní postup:

1) Formu na koláč vymažte máslem a vysypte moukou. Rebarboru omyjte, oloupejte a pokrájejte ji
    na větší kostky. Pokrájenou rebarboru vložte do misky a zasypte jsi podle chuti krupicovým          
    cukrem a mletou skořicí. Misku s rebarborou odložte zatím stranou.

2) Připravte si karamel: Smetanu svařte s cukrem do zhoustnutí asi 8 minut a necháme vychladnout.
    Pokud Vám karamel zbyde můžete ho uchovat v lednici v uzavřené nádobě zhruba týden.
   
3) Předehřejte troubu na 180 C.

4) Ručním elektrickým šlehačem vyšlehejte máslo s cukrem,  přidejte mleté mandle a postupně obě
    celá vejce.

5) Vyválejte listové těsto na pomoučněném vále na kulatou placku.  
     Těsto vložte do formy, přitiskněte k okrajům a dno lehce propíchejte vidličkou.
     Na těsto nalijte tenkou vrstvu karamelu. Na karamel rozetřete stěrkou madlovou náplň. 
     Šťávu kterou pustila rebarbora zceďte a okapanou rebarboru vkládejte do náplně. 
     Připravený koláč vložte do vyhřáté trouby. Pečte zhruba 40 minut. 
     Občas zkontrolujte. Koláč je hotový když okraje listového těsta a mandlová náplň zezlátnou.    
     Vyzkoušejte špejlí, pokud se těsto nelepí je dezert pečený. 

Teď už si jen uvařte šálek kávy, čaje nebo kakaa a vychutnejte si kombinaci karamelu, 
rebarbory  a mandlí. Dobrou chuť !









Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky