neděle 3. května 2015

Jarní hráškový krém

Hráškový krém je jednoduchá polévka na kterou stačí minimum surovin. Milujeme ji pro její jednoduchost a skvělou chuť.


Celková doba přípravy : 25 minut 
Náročnost : lehká 
vhodné pro:  bezvaječný pokrm, vegetariánský pokrm   

Ingredience : pro asi 4 osoby 

4 středně velké brambory
1 litr domácího zeleninového vývaru
500 g čerstvého hrášku  (nebo mraženého )
1 polévková lžíce másla
1 malá cibule
muškátový oříšek
pažitka na ozdobu
parmazán na ozdobu nebo chlebové krutony 
mořská sůl,  čerstvý pepř v mlýnku

smetana / nemusí být 

Pracovní postup : 

1) Brambory oloupejte, nakrájejte na drobno a propláchněte je vodou. 

2) Najemnou pokrájenou cibuli osmahněte v hrnci  na másle do sklovita. Přidejte brambory a nechte je chvilku opékat na másle. Zalijte vývarem a přidejte hrášek. Osolte a přidejte pepř. Přiveďte k varu a nechte pobublávat 15 minut. 

3) Rozmixujte polévku ponorným mixerem. Ochuťe muškátovým oříškem. Pokud chcete přidejte smetanu. Polévku prohřejte.

4) Jednotlivé porce ozdobte pažitkou a podávejte s hblinkami parmazánu nebo s chlebovými krutony.
   
Pozn. : Krutony =  Toustové chleby nakrájejte na hranolky o velikosti asi 1,5 x 1,5 cm, nasucho je opečte na pánvi