Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

OUKOTĚ / perníkový závin

 
Oukotě - to je zvláštní název staročeského závinu. Po významu jeho názvu pátráme ale zatím bezvýsledně. Slovo připomíná "loukotě" což by podle tvaru dlouhého závinu mohlo být slovo příbuzné. Jasno v tom nemáme, pokud znáte původ a historii tohoto skvělého moučníku, napište nám. Každopádně jasno máme v tom, že je to vynikající závin, který chutná jako perník s povidly a oříšky. 


Celková doba přípravy : 1 hodina 15 minut
Náročnost : lehká
Vhodné pro : vegetariány

Ingredience na jeden závin:

100 g celozrnné mouky 
200 g hladké mouky 
-pokud nemáte celozrnnou mouku lze závin připravit z 300 g hladké mouky 
60 g moučkového cukru
50 g másla pokojová teplota
2 celá vejce 
1 lžíce medu
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička perníkového koření
špetka soli

Náplň:

1 (400g) sklenice švestkových povidel - můžete povidla ochutit rumem 
100 g směs mletých  ořechů + na posypání povrchu

Na potření :
2 polévkové lžíce mléka
Budete potřebovat : vál, váleček, plech na pečení a pečící papír

Pracovní postup :

1) Všechny suroviny na těsto zpracujte na vále a zformujte do koule. Těsto rozválejte na obdélník. POZOR : těsto by nemělo být příliš tenké jinak při pečení popraská !!!!

2) Placku silně potřete povidly a posypte mletými ořechy. Stočte jako závin, položte na plech s pečícím papírem a povrch potřete mlékem. Pokud máte celé ořechy, můžete jimi ozdobit povrch závinu nebo použijte opět mleté ořechy.

3) Vložte do trouby a pečte na 150 C asi 50 minut do zlatova. Perníkové těsto je po upečení krásně hnědé a skvěle voní. Vychladlý závin můžete doatečně pocukrovat moučkovým cukrem.

Určitě si na Oukotích pochutnáte. Ti naši předci přece věděli co je dobré !











Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky