Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Vichyssoise polévka





Velmi jednoduchá polévka, která obsahuje minimum ingrediencí ale chutná božsky. Polévka pochází z francouzského lázeňského města Vichy a v létě se podává studená až podchlazená na ledu. Teplá v chladných měsících roku skvěle zahřeje a zasytí. 

Doba přípravy :  cca 15 minut
Doba vaření : 15-20 minut

Ingredience zhruba pro 6 osob :

2 lžíce másla a 1 lžíce másla na dochucení
3 velké pórky (nákrájené na kolečka jen bílá část pórku) zelenou si ponehte na ozdobu
1/2 cibule nakrájené na drobno
2 - 3 střední brambory nakrájené na kousky
500 ml zeleninového vývaru

mořská sůl, čerstvý mletý pepř
200 ml smetany ke šlehání
hrst pažitky nebo petrželky nasekané nadrobno na ozdobu


Pracovní postup:

Na másle opečte lehce cibuli. Přidejte pórek a velmi zvolna opékejte asi 5 minut do sklovita. Přidejte brambory, zalijte vývarem, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Na mírném plameni nechte bublat cca 20 minut. Po uplynuté době zkuste zda jsou brambory měkké. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Pro dokonalý vzhled můžete polévku propasírovat přes síto. Prošlehejte polévku se smetanou, ochutnejte. Nyní máte dvě možnosti:

1)  Polévku prohřejte a dodejte pro jemnost kousek másla.
2)  Nebo polévku ponechejte v lednici odpočívat  a servítujte po třech hodinách chlazení

Na závěr polévku ozdobte na jemno posekanou pažitkou a kousky zelené části pórku. 
Podávejte s opečenou bagetou nebo vyzkoušejte můj recept na přílohu malajské Roti jala https://bistrosezona.blogspot.com/2013/09/roti-jala-net-bread.html




Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky