Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Tarte Tatin



  Historie tohoto koláče sahá ke konci 19. století a existuje několik verzí jak tato dobrota vznikla. Sestry Stéphanie a Caroline Tatin pracovaly v restauraci ve městě Sologne. Jedna ze sester údajně chtěla připravit jablečný koláč který jí těsně před vložením do trouby upadl. Aby zachránila situaci rychle vložila do fromy další jablka a přikryla je těstem a upekla úplně nechtěně obrácený koláč. Koláč byl výborný a tak se stal francouzským nejoblíbenějším koláčem. Recept se několikrát změnil a různě vylepšil. Prakticky se dá tento koláč upéct s čím vás napadne a vždycky to bude lehké a lahodné. Koláč můžete upéct i v slané verzi třeba s rajčaty nebo cibulkami.
Základem je dobře zkaramelizovat nápň pro kterou se rozhodnete. 
Tarte Tatin sladký podávejte s creme fraiche, šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou, čokoládovou nebo ovocnou omáčkou.
 Tarte Tatin slaný podávejte s gorgonzolovou omáčkou, bylinkovým dipem, zeleným salátem, salátem z rajčat a bazalkou nebo se sýrovo hořčicovou omáčkou.

Existuje mnoho receptů na těsto pro tento dezert zde máte na výběr tři základní!

1. pate brisée

175 g hladké mouky
1 špetka soli
85 g másla

Příprava zabere 10 minut ! V lednici musí těsto odpočívat cca 1 hodinu.
Všechny suroviny smíchejte a rychle zpracujte v těsto. Pokud se těsto nechce spojit pomožte si troškou studené vody. Pro slanou verzi přidejtedo těsta sezamové semínko nebo curry koření.


2. pate sablée

1 žloutek
60 g cukr moučka
125 g hladké mouky
60 g másla

Příprava 10 min. v lednici 1 hodinu.
Žloutek s cukrem vyšlehejte do pěny do běla. Dále nešlehejte ale pomocí vařečky vmíchejte mouku a změklé máslo. Dále  pracujte rychle rukama. Hotové těsto vložte odpočinout do lednice.

3. pate feuilletée
jedná se o listové těsto jeho příprava není dlouhá ale těsto musí jeden den odpočívat takže pokud máte vyzkoušené koupené použijte ho 

Náplň:
použít lze prakticky každé ovoce - v základním receptu jsou jablka, výborný koláč vám vznikne z broskví nebo meruněk s troškou levandule. Můj dnešní je jahodový

3/4 kg jahod nebo tolik podle velikosti pečící formy kterou se chystáte použít ! Ovoce by mělo pokrýt celé dno formy ( vyzkoušejte předem)

25 g másla
4 polévkové lžíce krupicového cukru (já mám nejradši hnědý třtinový )
pro verzi s jablky ještě přidejte citronovou šťávu !

Ovoce si umyjte a pokrájejte (jablka na 1/4) Jahody na 1/2.
Formu na koláč předem vymažte lehce máslem.
Na velké pánvi rozehřejte máslo a přidejte 2 lžíce cukru . Jakmile cukr začne karamelizovat vložte ovoce. A přidejte zbytek cukru. Na středním plameni opatrně obalujte ovoce do karamelu ze všech stran pomocí vařečky. Stáhněte z plamene přesuňte ovoce do pečící formy na koláč a urovnejte ho. Myslete při tom na to, že bude na koláči obráceně než tak jak ho vidíte nyní. 
 Předehřejte troubu na 180 C. 
  Předem připravené těsto rozválejte na velikost vaší koláčové formy. Přikryjte jím ovoce a těsto přitlačte ke stěnám formy. Propíchejte těsto lehce vidličkou a dejte péct. Pečte na 180 cca 25 - 30 minut. 
Zkuste těsto zda je pečené a vyndejte koláč z trouby. Koláč příšerně bublá a vypadá to že se rozpadne. Nechte ho být až trochu zchladne a ovoce se zatáhne pomocí talíře ho otočte a na talíř vyklopte ovocem nahoru. Koláč se podává vlažný i studený. Můj jahodový dostal ještě trošku mletých zelených pistáciíí!
Krásný celý rok s Tarte Tatin ! 




příprava ovoce před zkaramelizováním

Jahodový Tarte Tatin


Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky