Špagety inspirované salátem nicoise
Proslulý salát z francouzského Azurového pobřeží Nicoise vyslovuje se [nykoaz] zná snad každý saláto - milovník. Kromě zeleniny v něm musí být natvrdo vařená vejce a konzervovaný tuňák. Francouzi tento salát milují a nahrazují si jím polední oběd. Salát je velmi sytý a chutný. Ale objevila jsem jeho obměnu a náhle se ze salátu stává plnohodnotné letní polední jídlo nebo večeře. Zkuste tutu změnu a báječně si pochutnáte.
Spaghettis facon nicoise
Příprava a vaření cca 20 minut !
Ingredience:
1 balíček špaget (nejlépe pasta Gragnano)
1 tuňák v oleji
100 g sušených rajčat v oleji
1 balení mražených zelených fazolek (nebo 300 g čerstvých)
2 lžičky kapar naložených v soli
1 černé olivy bez pecky ve slaném nálevu nebo v oleji
(vynikající jsou řecké Kalamaty ale je třeba je odpeckovat )
strouhaný parmazán
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce citronové šťávy
sůl, pepř
Pokud nemáte na tuňáka chuť změńte tuto ingredienci za 100g na sucho opečené slaniny !
Pracovní postup:
Ve velkém hrnci v osolené vodě uvařte špagety al dente. Gragnano ptřebují kolem 10 minut.V jiném menším hrnci v osolené vodě uvařte zelené fazolky cca 12 minut. Po uvaření je sceďte a zchlaďte pár kostkami ledu aby neztratili svou zelenou barvu. Během vaření sceďte olej z tuňáka a sušených rajčat do misky (olej si uschovejte). Olivy naložené ve slaném nálevu také sceďte a propláchněte vodou. Olivy v oleji stačí jen nechat okapat. Rajčata i tuňáka pokrájejte na menší kousky a přidejte k nim pokrájené olivy stačí jen na půlky. Dodejte kapari. Do misky s olejem z tuňáka a rajčat přidáme citronou šťávu, sůl, pepř a promícháme vidličkou. Tuto marinádu vmícháme do připravené zeleniny. Podle potřeby přidáme olivový olej. Uvařené scezené špagety smíchejte s marinovanou zeleninou. Servírujte ozdobené bazalkou a strouhaným parmazánem. Dobrou chuť !
Komentáře
Okomentovat