úterý 4. června 2013

Špagety Vongole

Moje asi nejoblíbenější jídlo jsou špagety vongole
Vongole neboli tapeska křížová (zaděnka) je lasturka s krásným barevným povrchem a velmi chutným obsahem. Kupuji je v Makru a  vždy jsou  čerstvé a moc dobré.
 Křehké maso vynikajících chuťových vlastností se hodí zeména ke klasickému způsobu přípravy sušení v páře. Tito mlži se ale často používají také na přípravu polévek z ryb nebo mořských plodů. V Itálii jsou tyto zaděnky oblíbené  v kombinaci s těstovinami. 
Ingredience :
  • 800 g mušlí a 6 - 8 krevet
  • 4 stroužky česneku
  • 1 feferonka
  • 2 dl bílého vína
  • rybí vývar asi 0,5 l
  • hrst petrželové natě
  • olej extra virgin
  • ančovičky (jednu na porci)
  • 1 balení kvalitních špaget např. Gragnano


Pracovní postup:


 Mušle vypereme ve vodě. S každou mušlí klepneme spojovací hranou 
o stůl a ty, které se otevřou, vyhodíme (nejsou čerstvé). Ančovičky rozpustíme na suché pánvi, zákápneme olejem.

 Česnek rukou zmáčkneme a vhodíme do pánve s olivovým olejem, orestujeme do zlatova a odstraníme. Přidáme feferonku a orestujeme jen krátce . Do pánve přidáme mušle a krevety  
a zalijeme vínem a po chvilce i vývarem . Necháme pár minut restovat, až se mušle otevřou 
a nakonec zasypeme nasekanou petrželovou natí. Zároveň vaříme špagety. Těstoviny i vongole by měli být hotové téměř v jedné chvíli. Vodu z těstovin můžeme použít také do omáčky. Smícháme vongole a špagety. Ozdobíme  bylinkou a podáváme.  Dobrou mořskou chuť !