Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

EASY - Tvarohový koláč se švestkami

 


Tento švédský koláč si zamilujete natolik, že budete mít neodolatelnou touhu ho sami vyzkoušet. Ať jste začátečníci nebo zkušení kuchaři, tato receptura je pro vás jako stvořená. Při jeho přípravě se nemusíte trápit složitými cukrářskými triky - vše je jednoduché a rychlé. Žádné zdlouhavé přípravy ani složité postupy. Stačí jen sypat, míchat a zase sypat... A než se nadějete, budete mít před sebou dokonalý koláč.

Představte si, koláč s lahodnou švestkovou náplní v létě, nebo s hřejivou chutí rozinek naložených v rumu v zimě. A co je nejlepší, žádný stres nebo nepořádek v kuchyni. Nemusíte vytahovat všechny možné kuchyňské nástroje. Stačí několik jednoduchých kroků a koláč je hotový.

Doba přípravy: 20  minut

Doba pečení: 50 minut

Bude se hodit: 

cukrářská stěrka, šlehací metla, kuchyňská váha, dvě hlubší misky

Ingredience na kulatou koláčovou formu : 

Sypká směs : 

180 g polohrubé mouky

60 g třtinového cukru

1 lžička kypřícího prášku do pečiva

Tekutá část - náplň : 

2 ks plnotučného tvarohu ve vaničce po 250g 

3 celá vejce

60 g třtinového cukru

300 ml plnotučného mléka

500g zralých švestek vypeckovaných

30 g studeného másla + kousek másla na vymazání formy

špetka mleté skořice 

Pokud máte doma piniové oříšky na tenhle koláč je využijete.


PRACOVNÍ POSTUP :

Švestky umyjte a vypeckujte a rozdělte na půlky. Troubu předehřejte na 200 C. Formu na koláč silně potřete máslem  - je to velmi důležitý krok. V hlubší misce smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva.
V druhé misce metličkou prošlehejte tvarohy, vejce a třtinový cukr a přilévejte mléko. Nemusíte ho spotřebovat všechno. Krém by měl být hustý.  A to je konec přípravy... fááákt ! 
Na dno formy nasypte 2/3 sypké směsi. Na ní nalijte tvarohovou náplň. Navrch nasypte zbytek sypké směsi. Rovnoměrně rozložte po povrchu půlky švestek. Poprašte je špetkou skořice. Pokud máte piniové oříšky přidejte je nyní a nakonec koláč poházejte kousíčky studeného másla.
Teplotu trouby snižte na 180C. Koláč vložte do trouby a nyní přijde kouzlo Metamorfozy. Koláč bez práce je hotový.
Po 50 -55 minutách vyjměte upečený koláč z trouby. 
Před krájením ho nechte zcela vychladnout. 









Komentáře

  1. Podzimní počasí je tady a co si budeme povídat, jídla z jednoho pekáče jsou super. A když je to litinový pekáč, ve kterém uděláte kachnu, buchtu nebo třeba bůček s dýní, tak je to prostě top pomocník. Ale tak samozřejmě sám v kuchyni být nemůže. Chce to hlavně dobrého kuchaře. A to já, troufám si tvrdit, jsem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kvalitní nádobí je bezesporu pro vaření velmi důležité.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento koláč vypadá úžasně, musím ho o víkendu vyzkoušet! V tomto ročním období peču každý týden a chci zkusit taky něco nového než co peču běžně. Zajímalo by mě, jestli bude možné použít i usušené ovoce ze sušičky na ovoce? Nebo nezkoušel ho někdo dělat také s jiným ovocem než jsou švestky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásný den, koláč se sušeným ovocem jsme nezkoušely a nemyslím si, že by byl tak šťavnatý jako s ovocem čerstvým. Určitě ho můžete vyzkoušet i s blumami nebo meruňkami. Sušička ovoce je skvělá věc ale já ji nevyužiji, nedisponuji žádnými přebytky ze zahrady.

      Vymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky