Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Torta di riso / Italský rýžový koláč

Torta di riso je tradiční italský dezert, který je populární v několika regionech Itálie, zejména v Lombardii. Hlavními ingrediencemi jsou rýže, mléko, vajíčka, cukr a citronová kůra. Někdy jsou přidávány rozinky nebo vanilkový extrakt pro chuťové obohacení. Torta di riso má krémovou konzistenci podobnou rýžovému pudingu nebo krémovému koláči. Rýže je vařená v mléce a smíchána s ostatními ingrediencemi, čímž vytváří měkký a lahodný dezert. Existuje několik regionálních variant tohoto dezertu. Každý region může mít svůj vlastní recept a mírně odlišný způsob přípravy. Historie Torta di riso sahá zpět několik staletí. Původně byla tato sladká pochoutka spojována s chudými vrstvami obyvatelstva, protože byla cenově dostupná a využívala základní suroviny. Postupem času se stala oblíbeným dezertem v mnoha rodinách a restauracích. Torta di riso se často podává studená nebo vlažná, může být posypaná moučkovým cukrem nebo ozdobená plátky citronu, či citrusů dle vaší preference.


BUDE se HODIT : ruční mixer se šlehací metlou, cukrářská stěrka, pečící papír, ruční šlehací metla

DOBA PŘÍPRAVY : skoro hodina je v tom i čas kdy rýže m musí vychladnout

DOBA PEČENÍ : 1 hodina


Ingredience na kulatou formu na koláč o průměru 24 cm :

1,7 L plnotučného mléka

1 vanilkový lusk

kůra z 1/2 citronu

200 g cukru krupice

300 g rýže Arborio

5 velkých vajec ( žloutky oddělte od bílků)

špetka soli

50 ml pomerančového likéru ( pokud nemáte můžete dát trošku rumu nebo 30 ml čerstvé pomerančové šťávy)

hrst rozinek nebo sušených brusinek - jak je komu libo

nastrouhaná kůra z pomeranče v BIO kvalitě

Ingredience můžete rozdělit i na polovinu: u mléka nechte 1 litr a vejce 3 kusy. Ostatní suroviny vydělte dvěma. Při polovičním množství surovin použijte menší ale hlubokou formu na koláč.


Pracovní postup:

Formu na koláč můžete vymazat máslem a vysypat třeba mandlovou moukou ale koláč vá půjde krájet až když bude úplněstudený. Další varianta je vystlat formu pečícím papírem a po vychladnutí koláč vyklopit a papír sejmout. Výborně se nám osvědčilo tento typ koláč péct v malých zapékacích miskách. Nic se nemusí krájet ani vyklápět a každý si vezme jednu porci kterou jí lžičkou rovnou z misky. Vyzkoušejte si více variant.

Rozinky nebo brusinky předem namočte do kapky, likéru, rumu nebo amaretta. Nechte 15 minut a poté je sceďte. Scezenou šťávu si ponechte. 

Do většího kastrolu s přilnavým dnem nalijte mléko. Přidejte vanilkový lusk, citronovou kůru a cukr. Přiveďte k varu. Přidejte rýži a vařte při střední až nízké teplotě. Mléko má tendenci vybublat tak nikam nechoďte a držte nad ním dozor. Vařte 20-25 minut. Rýže by měla být krémová a téměř měkká ale ne rozvařená. Občas to zamíchejte aby se vám to nechytlo u dna hrnce. Když se připálí rýže, děsně to smrdí a chuť  jídla je natolik zkažená, že už to nejde ničím zachránit. Tak na to POZOR ! Stáhněte hrnec z hořáku a nechte vychladnout. Vyjměte vanilkový lusk a citronová kůru. Ti už svojí práci vykonali. 

Troubu rozehřejte na 180 C. 

V misce rozšlehejte ruční šlehací metlou žloutky s likérem či pomerančovou šťávou. V další misce s pomocí elektrického ručního šlehače vyšlehejte pevný sníh z bílků se špetkou soli. 

K vychladlé rýži přidejte žloutkový směs, okapané rozinky či brusinky a nastrouhanou pomerančovou kůru. Přidejte opatrně sníh z bílků. Nalijte do připravené formy, či malých zapékacích misek. Pečte 1 hodinu do zlatova. Koláč je uvnitř lehce krémový. Podávejte ho vlažný nebo studený. My jsme ho ozdobili physalisem a kumquat. Právě toto ovoce dodalo koláči úžasnou nakyslou chuť. Přidali jsme ještě strouhanou pomerančovou kůru, moučkový cukr a hrst piniových oříšků.

Koláč je to velmi sytý, nepřehánějte to s velikostí porce. Bude vám chutnat k snídani místo rýžové kaše nebo ho můžete dát do kelímku dětem na svačinu do školy. 








Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky