Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Salát s pomeranči a mozzarellou 🍊



Teplé letní večery a sladké nicnedělání to jsou prázdniny. Vařit se nám nechce ale jíst přece jen musíme. Salát je tedy tou správnou volbou pro lehký oběd, odpolední svačinu nebo večeři. Skvěle poslouží i jako předkrm před večerní grilovačkou. Suroviny seženete celý rok. Do našeho receptu jsme použili Mozzarellu bufalu ale můžete vyzkoušet i Burratu, která se čím dál tím častěji objevuje na letním Menu českých restaurací.


Příprava : 20 minut 

Bude se hodit :  cedník, ostrý nůž, prkénko, škrabka  

Ingredience na salát cca pro 2 osoby: 


2 ks zralé šťavnaté pomeranče

2 ks čerstvá mozzarella dle vašeho výběru 

kdo to má rád HOT přidá sušené chilli vločky 

3 polévkové lžíce červeného vinného octa

3 polévkové lžíce olivového oleje extra panenského 

3 velké mrkve 

1/2 salátové okurky

1 šťavnaté zelené jablko 

1 menší zelený salát - výběr nechám na vás nebo hrst rukoly

Aceto balsamico (doporučuji husté sametové a vyzrálé Aceto balsamico Mosto sacro)

sůl, čerstvý mletý pepř  


Pracovní postup:

Připravte si větší talíř nebo misku pro servírování salátu. Pomeranče pečlivě oloupejte a nakrájejte na plátky. Většinu plátků rozložte na talíř a zbylé ponechte stranou na ozdobu. Pokud máte rádi ostřejší pokrmy posypte pomeranče na talíři špetkou chilli vloček a zlehka je také posolte. Pokapejte pomeranče vinným octem a olivovým olejem (nespotřebujte všechno ještě je budete potřebovat). Uložte talíř do lednice a vrhněte se na krájení dalších ingrediencí. Omyjte salát a nechte ho okapat na cedníku nebo ho vysušte v odstředivce na salát - což je mimochodem velmi užitečný pomocník při přípravě salátů. Jablko omyjte a i se slupkou pokrájejte na velmi tenké plátky nebo kostičky - slupka dodá salátu šmrnc. Mrkev oloupejte a pomocí škrabky z ní vytvořte nudličky. Okurku oloupejte a nakrájejte na plátky.

Mozzarellu vyjměte ze sáčku, nechte ji okapat na cedníku a nakrájejte ji na čtvrtky.

Vyjměte talíř s pomeranči z lednice a postupně k nim přidejte všechny připravené ingredience. Hezky to vše naaranžujte. Závěrem přidejte mozzarellu a zbylé plátky pomerančů. Vše zakápněte zbylým olivovým olejem a vinným octem. Mozzarellu pokapejte acetem balsamicem, přidejte ještě trošku soli a pepře. 

Položte salát na stůl, přidejte servírovací salátový příbor a každý strávník si nabírá sám na svůj talíř. 

Salát doplňte pečivem či bílým italských chlebem a sklenkou bílého vína.

Náš TIP : přidat můžete i pár lístků máty, s pomeranči si skvěle rozumí 🌿






 






Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky