Křupavý salát s jablky, mozzarellou a medovou zálivkou
Příprava : 15 minut
Bude se hodit : Papírové utěrky, cedník, ostrý nůž, prkénko
Ingredience na salát cca pro 2 osoby:
2 ks čerstvá mozzarella 100g
8 plátků sušené slaniny např. tyrolské - nakrájené na nudličky
1 balení čerstvého mladého špenátu
2 jablka s červenou slupkou (vybírejte jemně nakyslá, sladká se do tohoto salátu nehodí)
piniové oříšky
1 menší zelený salát - výběr nechám na vás
Ingredience na zálivku :
3 polévkové lžíce jablečného octa
1 polévková lžíce tekutého medu
2 čajové lžičky dijonské hořčice
5 polévkových lžic olivového oleje extra panenského
sůl, čerstvý mletý pepř
Pracovní postup:
Omyjte salát a špenátové listy. Nechte okapat nebo vysušte v odstředivce na salát - což je mimochodem velmi užitečný pomocník při přípravě salátů.
V misce prošlehejte šlehací metličkou všechny ingredience na zálivku a odložte ji zatím do lednice.
Na pánvi na sucho opečte slaninu dozlatova a dokřupava. Vyjměte, dejte osušit na papírovou utěrku a nechte odsát přebytečný tuk.
Jablka omyjte a i se slupkou pokrájejte na velmi tenké plátky - slupka dodá salátu šmrnc.
Mozzarellu vyjměte ze sáčku, nechte ji okapat na cedníku a nakrájejte ji na plátky.
Na velký talíř nebo oválný tác rozložte natrhané listy salátu, na ně poklaďte listy špenátu. Nyní na listy rozložte jablka a mozzarellu. Přidejte opraženou slaninu a všechno to zasypte piniovými oříšky. Nakonec salát pokapejte zálivkou.
Položte salát na stůl, přidejte servírovací salátový příbor a každý strávník si nabírá sám na svůj talíř.
Salát doplňte pečivem či bílým italských chlebem.
Nechte si chutnat.
Nedávno jsme s manželem testovali jeho armádní vybavení na airsoft a celkově do přírody a zakempili jsme to u jednoho sadu. Ráno mě to nedalo a ještě za tmy jsem se k tomu sadu vydala a sebrala pár padavčat. Přála bych vám vidět jeho výraz, když jsem mu ke snídani na ohni připravila variaci na tento koláč z pečených jablek. :) Byl to spíš takový salát na sladko, ale moc dobrý! :)
OdpovědětVymazatMě osobně recept hned zaujal, takže jsem ho musela vyzkoušet. Minulý víkend jsme oslavili s přítelem výročí, a tak jsem se rozhodla udělat salátek jako takový předkrm. Neměla jsem piniové ořechy, a tak jsem je nahradila vlašáky a pistáciemi. A myslím, že to v chuti nic nezměnilo. Bylo to totiž výborný. Nadělili jsme si k výročí novou krosnu a stan z https://www.naturehikecz.cz/. Takže výročí dopadlo na jedničku.
OdpovědětVymazat