Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Lemon curd jednoduchý - bez másla a vajec / Easy Eggless Lemon Curd 🍋


Lahodný, jednoduchý a hlavně rychlý Lemon curd to je takové sladké citrónové sluníčko na lžičce 🌞. 

Co je vlastně Lemon curd ? Je to tradiční britská náplň do koláčů a pečiva. Podává se také k odpolednímu čaji jako alternativa džemu. Původní receptura obsahuje žloutky, cukr, citrónovou šťávu a citrónovou kůru. V některých recepturách je přidané máslo a bílky. Takový najdete v receptu na našem blogu zde https://bistrosezona.blogspot.com/2021/01/lemon-curd-citronovy-krem.html

Někdy ale situace vyžaduje změnu a je třeba si zaexperimentovat. Tak pojďme na to !



Doba přípravy: do 10 minut + chlazení 

Budete potřebovat : 
lis na citrusy, sítko na scezení šťávy, kastrůlek, šlehací metličku, kuchyňskou váhu, odměrku, sklenici na uchování krému

Ingredience : 

250 ml mléka plnotučného
40 g cukr krupice 
šťáva ze 2 citrónů nejlépe BIO
2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
2 špetky mleté kurkumy pro barvu




Pracovní postup:

Vylisujte šťávu z citrónů a přeceďte ji přes jemné sítko do misky. Do kastrůlku dejte 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu a cukr. Pomalu přilévejte mléko a metličkou pečlivě rozmíchejte. Nyní přilijte citrónovou šťávu a kurkumu. Přiveďte k varu. Snižte teplotu a míchejte do zhoustnutí. Ochutnejte to. Pokud chcete přidejte citron, nebo cukr nebo víc kurkumy. Trvá to tak 2-3 minuty a krém začne houstnout. Jeho textura je hladká a lesklá.
Uvařený krém, naplňte do skleničky a zavíčkujte. 
Před podáváním krém chlaďte alespoň hodinu. Skleničku otevřete a lžičkou krém promíchejte. 
A už je to hotové. Nyní můžete dělat dojem.

Na závěr:
Bezvaječný Lemon curd vydrží v lednici 1-2 týdny v čisté uzavřené sklenici. 
Do krému můžete přidat i nastrouhanou kůru z citrónů. 
Místo citrónu můžete použít limety.
Pokud chcete zkusit pomerančovou příchuť i to je možné ale přidejte trochu citrónové štťávy kvůli pikantnosti.
Z uvedené dávky získáte cca 300-400 ml Lemon curd. Pokud chcete víc zdvojnásobte množství použitých surovin. Doba varu bude stejná.
Je Vám určitě jasné, že bez vajec nemůže lemon curd dosáhnout své jantarově žluté barvy, proto je v receptu kurkuma. Budete překvapeni jak rychle se barva při vaření změní. Je to nádhera. Pokud netrváte na žluté můžete zkusit i jiné barvy ale zapomeňte na chemii. 

Co s tím dál ?
Krém využijete jako náplň do tartaletek, dortů, rolád i sušenek. Namažte si s ním palačinky, toasty či croissanty k snídani. Vmíchejte do jogurtu, tvarohu. Přidejte ke zmrzlině. Ovocem zdobte těsně před podáváním dezertu. Pokud chcete ovoce udržet fresh použijte bezbarvou želatinu a ovoce potřete lehce želatinou. Udrží stále krásnou barvu a bude vypadat čerstvě třeba na tartaletkách určených pro letní zahradní party.
A to nejlepší nakonec .....Jezte to po lžičkách !!!



 



 






Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky