KATSU CURRY ⛩
Doba přípravy : 20 minut
Doba vaření : 45 minut
Bude se hodit :
ostrý nůž na krájení, misky na obalování masa, palička na maso, kuchyňské prkénko, pánev na smažení, velké jemné síto nebo cedník co nejjemnější, šlehací metlička, papírové utěrky
Ingredience na 2 vydatné porce :
Suroviny na řízky:
4 menší kuřecí řízky
200 - 300g japonské Panko strouhanky ( koupíte např. v obchodě DELMART )
sůl
mletý čerstvý pepř
rostlinný olej na smažení
2 - 3 celá vejce
Suroviny na Curry Omáčku:
1-2 polévkové lžíce rostlinného oleje
1 bílá cibule najemno nakrájená
5 ks stroužků česneku celých zbavených slupek
2 ks mrkve oloupané a nakrájené nadrobno
2 polévkové lžíce hladké mouky
1 polévková lžíce mletého Kari koření
trošku mleté kurkumy
600 ml kuřecího vývaru
2 polévkové lžíce medu
1 polévková lžíce sójové omáčky
1 ks bobkový list
1/2 čajové lžičky koření Garam Masala
1 plechovka kokosového mléka
černá sezamová semínka na posypání
sůl
Příloha : Rýže vařená - výborná je Basmati
PRACOVNÍ POSTUP:
Začněte omáčkou !
Ve středně velkém hrnci rozehřejte olej a přidejte najemno nakrájenou cibuli, celé stroužky česneku a restujte za stálého míchání dosklovita cca 2 minuty. Přidejte nakrájenou mrkev, snižte teplotu a restujte do 4 minuty. V misce si rozmíchejte hladkou mouku s kari kořením a kurkumou a směs přidejte k zelenině. Krátce zarestujte. Koření se rozvoní a můžete začít přilévat vývar, nemusíte ho spotřebovat všechen, použijte ho jen tolik aby byla omáčka hladká a hustá. Nyní přidejte med, sójovou omáčku a bobkový list. Nakonec přidejte koření garam masala a nechte 20 minut pobublávat při mírné teplotě.
Ochutnejte a případně trošku osolte. Zamíchejte, naposledy ochutnejte a vypněte hořák. Omáčku přeceďte přes jemný cedník do čistého hrnce. Nyní přilijte kokosové mléko a zamíchejte a už jen prohřejte ( mléko nemusíte spotřebovat všechno, omáčka musí zůstat hustá). Omáčku udržujte v teple do podávání.
Polovinu práce máte za sebou tak teď se pusťte do řízků a jestli máte rýžovar je čas dát vařit i rýži, postará se o sebe sám a nemusíte hlídat rýži na plotně.
Kuřecí maso nakrájejte na řízky, můžete je lehce naklepat paličkou a trošku osolit a kdo chce může i opepřit. Metličkou rozšlehejte v misce celá vejce. Maso obalte v Panko strouhance, protáhněte rozšlehanými vejci a znovu ho obalte ve strouhance. Až budete mít všechny řízky krásně obalené, rozpalte pánev s vyšší vrstvou oleje na smažení a smažte řízky do zlatova. Usmažené řízky zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce a nechte je krátce odpočinout. Poté řízky nakrájejte ostrým nožena zhruba 1 cm široké plátky.
A můžete servírovat s kopečkem rýže a s úžasně jemnou kari omáčkou.
Ozdobte snítkami čerstvého koriandru.
Dobrou Umami chuť !
Komentáře
Okomentovat