Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

KATSU CURRY ⛩

 

Už dávno víte, že "Kari" je moje láska a že ho vařím na mnoho způsobů. Mým novým objevem je japonské KATSU CURRY.
Je to báječná kombinace jemné omáčky s lesklou texturou a křupavého kuřecího řízečku, který má rád každý. A když to vše doplníte dobrou rýží budou všichni stolovníci nadšeni. Mnoho japonců to miluje ale vaření si usnadňují koupí hotové instantní omáčky kari roux. Což je myslím velká škoda. Vy si to vyzkoušejte, tak jak to má být. Je to opravdu snadné.
Pokud nechcete maso, vynechte ho a obalte místo řízků třeba plátky lilku je to vynikající.

Doba přípravy : 20 minut

Doba vaření :    45 minut

Bude se hodit : 

ostrý nůž na krájení, misky na obalování masa, palička na maso, kuchyňské prkénko, pánev na smažení, velké jemné síto nebo cedník co nejjemnější, šlehací metlička, papírové utěrky


Ingredience na 2 vydatné porce :

Suroviny na řízky:

4 menší kuřecí řízky

200 - 300g japonské Panko strouhanky ( koupíte např. v obchodě DELMART )

sůl

mletý čerstvý pepř

rostlinný olej na smažení

2 - 3 celá vejce

Suroviny na Curry Omáčku:

1-2 polévkové lžíce rostlinného oleje 

1 bílá cibule najemno nakrájená

5 ks stroužků česneku celých zbavených slupek

2 ks mrkve oloupané a nakrájené nadrobno

2 polévkové lžíce hladké mouky

1 polévková lžíce mletého Kari koření

trošku mleté kurkumy

600 ml kuřecího vývaru

2 polévkové lžíce medu

1 polévková lžíce sójové omáčky

1 ks bobkový list

1/2 čajové lžičky koření Garam Masala

1 plechovka kokosového mléka

černá sezamová semínka na posypání

sůl

Příloha : Rýže vařená - výborná je Basmati


PRACOVNÍ POSTUP:

Začněte omáčkou ! 

Ve středně velkém hrnci rozehřejte olej a přidejte najemno nakrájenou cibuli, celé stroužky česneku a restujte za stálého míchání dosklovita cca 2 minuty. Přidejte nakrájenou mrkev, snižte teplotu a restujte do 4 minuty. V misce si rozmíchejte hladkou mouku s kari kořením a kurkumou a směs přidejte k zelenině. Krátce zarestujte. Koření se rozvoní a můžete začít přilévat vývar, nemusíte  ho spotřebovat všechen, použijte ho jen tolik aby byla omáčka hladká a hustá. Nyní přidejte med, sójovou omáčku a bobkový list. Nakonec přidejte koření garam masala a nechte 20 minut pobublávat při mírné teplotě. 

Ochutnejte a případně trošku osolte.  Zamíchejte, naposledy ochutnejte a vypněte hořák. Omáčku přeceďte přes jemný cedník do čistého hrnce. Nyní přilijte kokosové mléko a zamíchejte a už jen prohřejte ( mléko nemusíte spotřebovat všechno, omáčka musí zůstat hustá).  Omáčku udržujte v teple do podávání.

Polovinu práce máte za sebou tak teď se pusťte do řízků a jestli máte rýžovar je čas dát vařit i rýži, postará se o sebe sám a nemusíte hlídat rýži na plotně. 

Kuřecí maso nakrájejte na řízky, můžete je lehce naklepat paličkou a trošku osolit a kdo chce může i opepřit. Metličkou rozšlehejte v misce celá vejce. Maso obalte v Panko strouhance, protáhněte rozšlehanými vejci a znovu ho obalte ve strouhance. Až budete mít všechny řízky krásně obalené, rozpalte pánev s vyšší vrstvou oleje na smažení a smažte řízky do zlatova. Usmažené řízky zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce a nechte je krátce odpočinout. Poté řízky nakrájejte ostrým nožena zhruba 1 cm široké plátky. 

A můžete servírovat s kopečkem rýže a s úžasně jemnou kari omáčkou. 

Ozdobte snítkami čerstvého koriandru.

Dobrou Umami chuť !










Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky