Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

THAJSKÉ ČERVENÉ KARI RAMEN / Red Curry Ramen



Taky chodíte po bistrech a hledáte dokonalou chuť ? Ochutnáváte, porovnáváte a stále nejste spokojeni. Už nemusíte NIKAM CHODIT. Nakupte potřebné suroviny a uvařte si domácí verzi polévky Ramen tak jako v bistru. Jídlo je to velmi chutné a budete se po něm cítit spokojeně.  Přípravy se nebojte a nehledejte v tom žádné složitosti. Ramen je velmi populární pokrm v Japonsku kam se dostal po druhé čínsko - japonské válce. Japonci ho nazývali Dragon Noodle a bylo to levné a dostupné jídlo pro každého. To už dnes neplatí, z této polévky se stal vyhledávaný pokrm, který se rozšířil do celého světa. Do polévky patří nudle, které se v počátku vyráběli ručně, dnes jsou téměř všude používány nudle instatní. 

V Japonsku se setkáte s množstvím druhů Ramen. Můžete ochutnat : 

Shoyu ramen v tokijském stylu z ryb, chaluch a sojové omáčky

Shio ramen nejstarší receptura z vývaru z kuřete či vepřového masa

Tonkotsu shoyu ramen bílá zakalená polévka z vepřových kostí s vejci a bambusovými výhonky

Kizuki ramen je nejnáročnější ze všech. Připravuje se z pečených kostí, které se následně ještě vaří 6-8 hodin. Příprava Kizuki zabere prakticky celý den.

Pikantní verze polévky Ramen přišla do Japonska z Indie.

Pokud ramen neznáte tak je to miska s nudlemi, naplněná horkým vývarem s řadou dalších ingrediencí. Vývar se tradičně vaří z hovězího nebo kuřecího masa. Dost bylo povídání, určitě už máte hlad. Recept je připraven.

Pod receptem najdete tipy kam pro potřebné suroviny.


Doba přípravy : 20 minut + cca 50 minut na uvaření kuřecího masa

Doba vaření : 20 - 30 minut 

Bude se hodit : ostrý nůž na krájení, struhadlo na zázvor


Ingredience na 3 - 4 porce :

100 ml olivového oleje

1 malá bílá cibule pokrájená nadrobno

2 kusy čerstvého kuřecího masa ( stehna, prsa)

sůl

200g hnědých žampionů nakrájených na plátky

1 kousek zázvoru cca 5 cm nastrouhaný najemno 

2 velké stroužky česneku prolisované 

3 kusy citronové trávy pokrájené na kousky

2 polévkové lžíce červené kari pasty 

kokosové mléko 1 plechovka 

Kuřecí vývar dle potřeby (zbyde vám z vařeného kuřete)

šťáva z 1 limety

1 polévková lžíce rybí omáčky

1 čajová lžička třtinového cukru 

1 balení nudlí 


Obloha : 

vařené vejce počet si upravte podle počtu strávníků

hrst čerstvého koriandru či thajské bazalky 

1 čajová lžička černého sezamového semínka

Svazek jarní cibulky 

Plátky limetky


Příprava:

Začněte tím, že do velkého hrnce vložíte dva kusy čerstvého kuřete (stehna či prsa to je asi jedno), přidejte kousek zázvoru a 3 limetové listy. Kuře uvařte do měkka. Maso vyndejte z vývaru na prkénko a nechte ho zchladnout. Uvařené maso zbavte kůže a kostí a nakrájejte ho nadrobno. Vývar si ponechte. Maso odložte zatím stranou. Uvařte si vejce natvrdo nebo tak jak je máte rádi. Počet vajec upravte podle počtu strávníků. Vařená vejce oloupejte a odložte stranou.

Ve velkém hrnci zahřejte olej a přidejte do něj pokrájenou cibuli a usmažte ji dosklovita. Přidejte uvařené kuře pokrájené na malé kousky a špetku soli. Smažte cca 3-4 minuty. Přidejte plátky žampionů, zázvor, česnek, citronovou trávu a kari pastu. Promíchejte dobře aby se všechny ingredience propojili. Restujte 3-4 minuty. Vše zalijte kokosovým mlékem a vývarem. Vývaru použijte tolik aby polévka byla hustá a všechny použité suroviny byly ponořené ve vývaru. Promíchejte. Díky mléku a kari pastě vznikne krásná červená struktura polévky. Nyní přidejte cukr, rybí omáčku a přiveďte polévku k varu. Chvíli povařte a ochutnejte. Pokud jste s výsledkem spokojeni, uvařte zvlášť v jiném hrnci nudle dle návodu na obalu. Nudle rozdělte do misek ve kterých budete polévku servírovat. Nakrájejte jarní cibulku. Vejce překrojte na půlky. Zalijte nudle polévkou, ozdobte koriandrem, přidejte jarní cibulku, vejce a posypte černým sezamovým semínkem. A přidat můžete i plátky limetky. A teď to celé jen chvilku pozorujte a užívejte si barvy a vůně. No a nakonec to snězte a doufám že se budete cítit dobře, třeba chvilku tak dobře jako když jste na dovolené.

Dobrou chuť :-)


Náš Tip : A kdyby přece jen se Vám nechtělo vařit tak moc dobrý Curry Ramen jsme ochutnali v Bento cafe  & bistro, Komunardů 13, Praha 7. Ochutnáte tam kuřecí, vege i hovězí Ramen.

A jestli cestujete a máte chuť na Ramen od super šéfkuchaře zajeďte do New Yorku, 25 Clinton Street. Najdete tam vlajkovou lod' šéfkuchaře Ivana Orkina, kterého znají všichni milovníci polévky Ramen pod jménem Ivan Ramen. Ramen v jeho podání se stane pro Vás nesmrtelným zážitkem. Ivan vydal několik kuchařských knih které můžete zakoupit v anglickém jazyce i v českých knižních obchodech. 

Kam pro suroviny :

Limetové listy a Citronovou trávu  můžete koupit sušené třeba třeba na Košík.cz nebo mražené v obchodě CIPA 
Rybí omáčku koupíte v obchodech u vietnamců bez potíží 

Nudle pro polévku Ramen: můžete koupit pšeničné, vaječné, pohankové - záleží na Vás ale existují i ty s názvem Ramen a jsou vynikající. Vyberte si v obchodech s asijskými potravinami a v nabídce je má i MAKRO či obchod CIPA










Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky