Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Takový to Makový cukroví .....



Letos poprvé a určitě ne naposledy jsme upekly vánoční cukroví s mákem a švestkovou marmeládou.  
Tohle cukroví krásně vypadá, skvěle chutná a jeho chuť je prostě děsně česká. My milujeme mák a v téhle kombinaci je to zážitek. Předem upozorňuji, že je to trochu patlačka a není to úplná rychlovka ale když vydržíte dočkáte se unikátní chuti. A dejte si to bez výčitek, mák je super potravina plná vápníku a ten potřebujeme všichni:-)

Doba přípravy :  30 minut

Doba pečení :      10 minut

 + chvilku trvá než cukroví slepíte a ještě další chvilku ho budete zdobit polevou .....

Bude se hodit :

váleček na těsto a vykrajovátka, kuchyňská váha, pečící papír, potravinářská folie, vál, sítko, lis na citrusy

Ingredience na těsto cca na 2 plechy cukroví: 

210 g hladké mouky

160 g moučkového cukru

160 g mletého máku (pozor na různé makové směsi, kupte mletý mák bez přísad)

160 g másla pokojové teploty

2 malá celá vejce

1 čajová lžička prášku do pečiva 

4 čajové lžičky perníkového koření

Náplň:

švestková marmeláda nebo švestková povidla 

pár kapek rumu

Poleva : 

citronová šťáva z 1/2 citrónu

horká voda 2 - 3 polévkové lžíce 

200 g moučkového cukru prosátého

na ozdobu : sušené jedlé květy

Pracovní postup:

Do hluboké misky vložte mouku, moučkový cukr, mák, perníkové koření + prášek do pečiva a vše promíchejte vařečkou. Přidejte změklé máslo a obě vejce a na kousky pokrájené máslo. Vše zpracujte do hladkého těsta. Těsto se hodně lepí pro zahuštění použijte raději víc máku než mouky. I když ho zahustíte bude se lepit ale zvládnete ho ukrotit nebojte se. Zabalte ho do folie a uložte do lednice aspoň na 2 hodiny. Vychlazené těsto si rozdělte na 2-3 bochánky. Natáhněte kus folie na pracovní desku. Folii zlehka posypte hladkou moukou. Položte na ní bochánek těsta, splácněte ho rukou a zakryjte dalším kusem folie a rozválejte válečkem na placku vysokou cca 0,4 mm. Plechy na pečení vystelte pečicím papírem. Vykrajovátko si omoučněte a vykrajujte si co je vám milé. Tvary podeberte příborovým nožem a opatrně je přeneste na plech. Takto postupně spotřebujte všechno těsto.

Troubu rozehřejte na 180 C a pečte cukroví cca 10 minut. Těsto při pečení zesvětlá a mák krásně vystoupí na povrch. Zespodu bude cukroví zlatavé. Na dotek lehce péruje. Nechte vše dokonale vychladnout a slepujte švestkovou marmeládou či povidly ochucené rumem.

Připravte si polevu: 

Do misky prosejte cukr, přidejte pár kapek citronové šťávy a pomalu za stálého míchání metličkou přidávejte horkou vodu a pořád míchejte. Poleva nesmí zřídnout. Musí zůstat tekutá a hustá. Lžičkou nabírejte polevu a pomalu nanášejte na povrch cukroví. Než poleva zcela zaschne ozdobte ji jedlými květy. Hotové sušenky uložte do krabičky a skladujte v chladu. Během pár dní se rozleží. Kombinace máku, povidel a citronové polevy je neodolatelná. No a máte hotovo a my doufáme, že jste s výsledkem spkojeni. Mějte se krásně a užívejte si svátky nejvíc jak to jde.

  • Náš TIP
  • 1) moučkový cukr i mouku si před použitím vždy prosejte sítem 
  • 2) jedlé květy koupíte v prodejnách Sonnentor, nebo si kupte čaj z květů růží od společnosti LEROS a růže lehce promněte mezi prsty a posypte jimi cukroví, úplně to změní jeho vzhled. Další alternativou je posbírat v létě jedlé květy na zahradě či na louce a usušit si je právě na takového příležitosti.





Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky