Takový to Makový cukroví .....
Doba přípravy : 30 minut
Doba pečení : 10 minut
+ chvilku trvá než cukroví slepíte a ještě další chvilku ho budete zdobit polevou .....
Bude se hodit :
váleček na těsto a vykrajovátka, kuchyňská váha, pečící papír, potravinářská folie, vál, sítko, lis na citrusy
Ingredience na těsto cca na 2 plechy cukroví:
210 g hladké mouky
160 g moučkového cukru
160 g mletého máku (pozor na různé makové směsi, kupte mletý mák bez přísad)
160 g másla pokojové teploty
2 malá celá vejce
1 čajová lžička prášku do pečiva
4 čajové lžičky perníkového koření
Náplň:
švestková marmeláda nebo švestková povidla
pár kapek rumu
Poleva :
citronová šťáva z 1/2 citrónu
horká voda 2 - 3 polévkové lžíce
200 g moučkového cukru prosátého
na ozdobu : sušené jedlé květy
Pracovní postup:
Do hluboké misky vložte mouku, moučkový cukr, mák, perníkové koření + prášek do pečiva a vše promíchejte vařečkou. Přidejte změklé máslo a obě vejce a na kousky pokrájené máslo. Vše zpracujte do hladkého těsta. Těsto se hodně lepí pro zahuštění použijte raději víc máku než mouky. I když ho zahustíte bude se lepit ale zvládnete ho ukrotit nebojte se. Zabalte ho do folie a uložte do lednice aspoň na 2 hodiny. Vychlazené těsto si rozdělte na 2-3 bochánky. Natáhněte kus folie na pracovní desku. Folii zlehka posypte hladkou moukou. Položte na ní bochánek těsta, splácněte ho rukou a zakryjte dalším kusem folie a rozválejte válečkem na placku vysokou cca 0,4 mm. Plechy na pečení vystelte pečicím papírem. Vykrajovátko si omoučněte a vykrajujte si co je vám milé. Tvary podeberte příborovým nožem a opatrně je přeneste na plech. Takto postupně spotřebujte všechno těsto.
Troubu rozehřejte na 180 C a pečte cukroví cca 10 minut. Těsto při pečení zesvětlá a mák krásně vystoupí na povrch. Zespodu bude cukroví zlatavé. Na dotek lehce péruje. Nechte vše dokonale vychladnout a slepujte švestkovou marmeládou či povidly ochucené rumem.
Připravte si polevu:
Do misky prosejte cukr, přidejte pár kapek citronové šťávy a pomalu za stálého míchání metličkou přidávejte horkou vodu a pořád míchejte. Poleva nesmí zřídnout. Musí zůstat tekutá a hustá. Lžičkou nabírejte polevu a pomalu nanášejte na povrch cukroví. Než poleva zcela zaschne ozdobte ji jedlými květy. Hotové sušenky uložte do krabičky a skladujte v chladu. Během pár dní se rozleží. Kombinace máku, povidel a citronové polevy je neodolatelná. No a máte hotovo a my doufáme, že jste s výsledkem spkojeni. Mějte se krásně a užívejte si svátky nejvíc jak to jde.
- Náš TIP:
- 1) moučkový cukr i mouku si před použitím vždy prosejte sítem
- 2) jedlé květy koupíte v prodejnách Sonnentor, nebo si kupte čaj z květů růží od společnosti LEROS a růže lehce promněte mezi prsty a posypte jimi cukroví, úplně to změní jeho vzhled. Další alternativou je posbírat v létě jedlé květy na zahradě či na louce a usušit si je právě na takového příležitosti.
Komentáře
Okomentovat