Ořechovo - jablečný chlebíček bez lepku + bez laktózy
Vánoční svátky se blíží a jako každý rok budou sladké :-). Ale ani v předvánočním čase rozhodně nechceme zůstat bez dezertu. Máme pro Vás dezert plný zimních chutí.....jablka se snoubí s ořechy a celé je to zabalené v čokoládové polevě .
Už teď to nechcete číst, natož péct ? Bojíte se, každého kila, které získáte po snězení dezertu ? A ještě všude slyšíte, že mouka je smrrrt....? Tak pozor tenhle vláčný dezert jíst můžete je totiž:
GLUTEN FREE + Lactose free !!!!!!
Tak se přestaňte bát a jdeme na to :
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení : 40 - 50 minut
Bude se hodit:
kuchyňský robot se šlehací metlou, kuchyňská váha, struhadlo a nožík na jablka, cukrářská stěrka
Ingredience na 1 formu na chlebíček :
180 g oloupaných nahrubo nastrouhaných jablek
180 g mletých vlašských ořechů
100 g třtinového cukru
3 celá vejce
1 polévková lžíce tmavého kakaa
2 čajové lžičky prášku do pečiva bezfosfátového
špetka soli
Poleva :
60 ml hustého kokosového mléka
100 g kvalitní hořké čokolády 70%
Na ozdobu : maliny a kokosové lupínky
Pracovní postup:
Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Komu vadí mouka vysype formu třeba mletým kokosem. Nebo vyložte formu pečícím papírem. Však vy si poradíte.
Oddělte žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh a odložte si ho stranou do misky. Umyjte šlehací mísu a vložte do ní žloutky s cukrem. Šlehejte 5 minut do husté pěny. Vypněte a přisypte nastrouhaná jablka. Zlehka promíchejte.
V jiné misce si smíchejte mleté ořechy, kakao a prášek do pečiva.
Troubu předehřejte na 170 C.
Ořechovou směs a a sníh z bílků pomalu střídavě ručně vmíchejte do jablečno - žloutkové pěny.
Všechny ingredience se propojí v krásné hnědé těsto. Už teď to voní jako blázen. Těsto nalijte do formy, uhlaďte a dejte péct. Těsto příliš nevyběhne ani nemá tendenci praskat. Pečte zhruba 40 minut. Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí. Nechte chlebíček pár minut zchladnout a potom ho vyklopte z formy na podlouhlý tác nebo prkénko.
Připravte si polevu:
Do skleněné misky si nalámejte čokoládu na kousku. Ohřejte kokosové mléko k bodu varu a zalijte s ním čokoládu. Pomocí metličky rozmíchejte do hladké, husté polevy.
Polevu rozetřete na vychladlý chlebíček.
Ozdobte povrch chlebíčku třeba kokosovými lupínky a malinami. Nechte úplně ztuhnout v lednici.
A je to, mlsání může začít :-)
NÁŠ TIP: Do těsta můžete přidat kousky ořechů a předem namočené rozinky.
inspirace z blogu : STVORY z kuchyně
Komentáře
Okomentovat