Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Ořechovo - jablečný chlebíček bez lepku + bez laktózy





Vánoční svátky se blíží a jako každý rok budou sladké :-). Ale ani v předvánočním čase rozhodně nechceme zůstat bez dezertu. Máme pro Vás dezert plný zimních chutí.....jablka se snoubí s ořechy a celé je to zabalené v čokoládové polevě .

Už teď to nechcete číst, natož péct ? Bojíte se, každého kila, které získáte po snězení dezertu ? A ještě všude slyšíte, že mouka je smrrrt....? Tak pozor tenhle vláčný dezert jíst můžete je totiž: 

GLUTEN FREE + Lactose free !!!!!!

Tak se přestaňte bát a jdeme na to :


Doba přípravy: 15 minut

Doba pečení : 40 - 50 minut 


Bude se hodit:

kuchyňský robot se šlehací metlou, kuchyňská váha, struhadlo a nožík na jablka, cukrářská stěrka


Ingredience na 1 formu na chlebíček :

180 g oloupaných nahrubo nastrouhaných jablek

180 g mletých vlašských ořechů

100 g třtinového cukru 

3 celá vejce 

1 polévková lžíce tmavého kakaa

2 čajové lžičky prášku do pečiva bezfosfátového 

špetka soli

Poleva :

60 ml hustého kokosového mléka

100 g kvalitní hořké čokolády 70%

Na ozdobu : maliny a kokosové lupínky


Pracovní postup:

Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Komu vadí mouka vysype formu třeba mletým kokosem. Nebo vyložte formu pečícím papírem. Však vy si poradíte.

Oddělte žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh a odložte si ho stranou do misky. Umyjte šlehací mísu a vložte do ní žloutky s cukrem. Šlehejte 5 minut do husté pěny. Vypněte a přisypte nastrouhaná jablka. Zlehka promíchejte. 

V jiné misce si smíchejte mleté ořechy, kakao a prášek do pečiva.

Troubu předehřejte na 170 C. 

Ořechovou směs a a sníh z bílků pomalu střídavě ručně vmíchejte do jablečno - žloutkové pěny.

Všechny ingredience se propojí v krásné hnědé těsto. Už teď to voní jako blázen. Těsto nalijte do formy, uhlaďte a dejte péct. Těsto příliš nevyběhne ani nemá tendenci praskat. Pečte zhruba 40 minut. Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí. Nechte chlebíček pár minut zchladnout a potom ho vyklopte z formy na podlouhlý tác nebo prkénko. 

Připravte si polevu:

Do skleněné misky si nalámejte čokoládu na kousku. Ohřejte kokosové mléko k bodu varu a zalijte s ním čokoládu. Pomocí metličky rozmíchejte do hladké, husté polevy.

Polevu rozetřete na vychladlý chlebíček.

Ozdobte povrch chlebíčku třeba kokosovými lupínky a malinami. Nechte úplně ztuhnout v lednici.

A je to, mlsání může začít :-)

NÁŠ TIP: Do těsta můžete přidat kousky ořechů a předem namočené rozinky.





















inspirace z blogu : STVORY z kuchyně

Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky