Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Extra rychlý tvarohový koláč




Od malička miluji tvaroh. Když ho najdu v lednici nemohu se rozhodnout zda ho sním jen tak, nebo z něj vyrobím nějaký pohár s ovocem, uvařím ovocné knedlíky nebo z něj bude koláč.
Tentokrát padla volba na koláč. Když jsem v Německu pokaždé si tam dám jejich tvarohový koláč a vždycky zkoumám jak může na tom piškotovém těstě držet tvarohová náplň aniž by se propadla do těsta. A ejhle dnes se mi to podařilo také a jako bonus mi to netrvalo nijak dlouho. 
Je to vážně expresní a epesní recept, který vám zvedne náladu. Na odměření ingrediencí  můžete použít hrnek o objemu 250 ml. Nezdržujte se vážením, protože tohle klapne a za chvíli vám bude v kuchyni vonět koláč jako z cukrárny. Nevydáte příliš mnoho energie a náklady na něj jsou zanedbatelné a navíc ingredience máte určitě po ruce. Tak pojďme na to .....


Doba přípravy: 15 minut

Doba pečení: 45-50 minut

Budete potřebovat: 

kuchyňský robot se šlehací metlou, cukrářskou stěrku, hrnek o objemu 250 ml nebo odměrku 


Ingredience na koláčovou formu o průměru 26 cm:

Na těsto :

1/2 hrnku nebo 125 ml hrubé mouky 

1/2 hrnku nebo 125 ml hladké mouky 

1/4 hrnku nebo 60 g krupicového cukru 

1/2 sáčku prášku do pečiva bezfosfátového 

1/2 hrnku nebo 125 ml plnotučného mléka

1/4 hrnku nebo 60 g olivového oleje extra panenského ( nebo slunečnicového)

1 celé vejce

Na tvarohovou náplň :

  • 1 tvaroh plnotučný ve vaničce
  • 1 celé vejce
  • 2 polévkové lžíce vanilkového cukru 

Na ozdobu :

ovoce dle Vašeho výběru my jsme použili čerstvé maliny, borůvky a kompotované broskve

kousek másla a trošku mouky na vysypání a vymazání formy

  • Pracovní postup:

    Formu na koláč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. 

    Troubu předehřejte na 175 C. 

    Do šlehací mísy vložte všechny sypké suroviny (obě mouky, cukr a kypřící prášek. Promíchejte a postupně přilévejte mléko, olej a přidejte celé vejce. Důkladně prošlehejte a těsto vlijte do připravené koláčové formy. Pomocí stěrky těsto uhlaďte. 

    V malé misce rozmíchejte ručně metličkou tvaroh, vanilkový cukr a přidejte celé vejce. Vše promíchejte do hladkého krému. Krém jde krásně rozetřít . Naneste ho od středu tak aby vám zbyl zhruba 2 cm okraj těsta bez náplně. Povrch ozdobte připraveným ovocem.

    Koláč vložte do rozehřáté trouby a pečete ho zhruba 45 - 50 minut dokud kraje nezezlátnou a náplň nezpevní. Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí. Klidně nechte pár minut koláč ve vypnuté troubě on tam ještě dojde a zpevní. 

    Koláč jde dobře krájet až když zcela vychladne a skvělý je i druhý den. Povrch koláče můžete zlehka pocukrovat moučkovým cukrem. 

    Uchovejte ho v lednici a užijte si tenhle super rychlý koláč stejně jako my.


















Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky