👑 👑 👑 Tříkrálový koláč / Galette des Rois 👑 👑 👑
Královský koláč je tradiční součástí oslav zakončení vánočních svátků ve Francii již od 14. století. Peče se vždy na Tři krále a v jeho náplni je ukrytá zapečená figurka. Ten kdo schovanou figurku najde ve své porci stává se králem nebo královnou a čeká ho štěstí, zdraví a prosperita po celý nadcházející rok. Šťastlivec si zároveň si nasadí na hlavu papírovou korunu. Se získáním koruny má však také povinnost obstarat tento koláč v příštím roce. Původně byla v koláči ukryta obyčejná fazole, která symbolizovala narozeného ježíška. Až ho budete jíst dávejte při jeho konzumaci velký pozor na zuby aby jste se získaným štěstím nezískali "poukaz" k návštěvě zubní ordinace :-). Tak pokud jste odvánočnili svůj byt upečte si tenhle lahodný koláč a připravte se na masopust.
Příprava : 40 minut
Doba chlazení : 20 minut
Doba pečení : 25 - 30 minut
INGREDIENCE: 8 porcí
1 balení listového těsta 500g
Mandlový krém:
120 g změklého másla
120 g krupicového cukru
3 středně velká vejce
120 g mletých mandlí
1 lžička likéru Amaretto
Štěstíčko - figurka nebo fazolka k zapečení do těsta
trošku hrubé mouky na vysypání formy a kousek másla na vymazání formy
Bude se hodit: kuchyňský vál, váleček na těsto, malý ostrý nožík, kuchyňská stěrka, kuchyňský robot se šlehací metlou.
Pracovní postup:
Pomocí kuchyňského robotu vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Dvě vejce rozklepněte do misky a vidličkou lehce prošlehejte a pomalu přilévejte k máslu s cukrem. Vše společně důkladně zašlehejte. Přidejte mleté mandle a likér Amaretto a opět zašlehejte. Vznikne vám hustá ale krémovitá směs.
Těsto rozdělte na dvě stejné části a na lehce pomoučené pracovní ploše obě rozválejte na čtverec o straně zhruba 24 cm. Na čtverec přiložte kulatou formu ve které budete koláč péct a pomocí nožíku odkrojte přebývající těsto aby vám vznikl kruh. Stejně to udělejte z druhou polovinou těsta.
Formu vytřete máslem, zlehka vysypte hrubou moukou. Jeden kruh položte na dno formy a rozestřete na něj mandlový krém pomocí stěrky. Okraj těsta asi 1 cm ponechte volný. Do náplně vložte štěstíčko - figurku nebo fazolku. Okraje těsta trochu navlhčete, překryjte druhým kulatým plátem těsta a pevně přimáčkněte k sobě. Nožem naznačte na povrchu mírně stočené linie podobné loukotím kola ale opatrně aby jste těsto neprořízli. Vložte koláč do lednice na 20 minnut.
Hosty nezapomeňte upozornit na možnost nálezu štěstíčka !
Tak hodně štěstí celý rok Vám všem. 🍀 👑
Komentáře
Okomentovat