Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

👑 👑 👑 Tříkrálový koláč / Galette des Rois 👑 👑 👑


  
Královský koláč je tradiční součástí oslav zakončení vánočních svátků ve Francii již od 14. století. Peče se vždy na Tři krále a v jeho náplni je ukrytá zapečená figurka. Ten kdo schovanou figurku najde ve své porci stává se králem nebo královnou a čeká ho štěstí, zdraví a prosperita po celý nadcházející rok. Šťastlivec si zároveň si nasadí na hlavu papírovou korunu. Se získáním koruny má však také povinnost obstarat tento koláč v příštím roce. Původně byla v koláči ukryta obyčejná  fazole, která symbolizovala narozeného ježíška. Až ho budete jíst dávejte při jeho konzumaci velký  pozor na zuby aby jste se získaným štěstím nezískali "poukaz" k návštěvě zubní ordinace :-). Tak pokud jste odvánočnili svůj byt upečte si tenhle lahodný koláč a připravte se na masopust. 



Příprava : 40 minut
Doba chlazení : 20 minut
Doba pečení : 25 - 30 minut


INGREDIENCE: 8 porcí 

1 balení listového těsta 500g

Mandlový krém:

120 g změklého másla
120 g krupicového cukru
3 středně velká vejce
120 g mletých mandlí
1 lžička likéru Amaretto

Štěstíčko - figurka nebo fazolka k zapečení do těsta

trošku hrubé mouky na vysypání formy a kousek másla na vymazání formy

Bude se hodit: kuchyňský vál, váleček na těsto, malý ostrý nožík, kuchyňská  stěrka, kuchyňský robot se šlehací metlou.


Pracovní postup:

Pomocí kuchyňského robotu vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Dvě vejce rozklepněte do misky a vidličkou lehce prošlehejte a pomalu přilévejte k máslu s cukrem. Vše společně důkladně zašlehejte. Přidejte mleté mandle a likér Amaretto a opět  zašlehejte. Vznikne vám hustá ale krémovitá směs.

Těsto rozdělte na dvě stejné části a na lehce pomoučené pracovní ploše obě rozválejte na čtverec o straně zhruba 24 cm. Na čtverec přiložte kulatou formu ve které budete koláč péct a pomocí nožíku odkrojte přebývající těsto aby vám vznikl kruh. Stejně to udělejte z druhou polovinou těsta. 

Formu vytřete máslem, zlehka vysypte hrubou moukou. Jeden kruh položte na dno formy a rozestřete na něj mandlový krém pomocí stěrky. Okraj těsta asi 1 cm ponechte volný. Do náplně vložte štěstíčko - figurku nebo fazolku. Okraje těsta trochu navlhčete, překryjte druhým kulatým plátem těsta a pevně přimáčkněte k sobě. Nožem naznačte na povrchu mírně stočené linie podobné loukotím kola ale opatrně aby jste těsto neprořízli. Vložte koláč do lednice na 20 minnut.

Troubu předehřejte na 200 C. Povrch koláče potřete zbylým rozšlehaným vejcem. Pečte 25-30 minut. Koláč by měl vyběhnout a jeho povrch bude zlatavý.  Před podáváním nechte koláč zcela vychladnout, pak půjde dobře krájet.

Hosty nezapomeňte upozornit na možnost nálezu štěstíčka ! 
Tak hodně štěstí celý rok Vám všem. 🍀 👑














Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky