Perský mandlový dort lásky / Persian Love Cake
Perský dort nebo chcete-li koláč lásky je kombinace mandlí, třtinového cukru a másla.
Rozzáříte s ním každý chmurný den a potěšíte chuťové pohárky své i Vašich blízkých. Vytvoříte ho snadno bez pomoci kuchyňského robota. Podávat ho můžete s hustým řeckým jogurtem, kysanou smetanou a kapkou medu nebo s vodou z růží. Do těsta lze přidat kůru z citrusů. V Íránu se zdobí plátky růží a pistáciemi.
Počet porcí : 8
Příprava : 15 minut
Doba pečení: 35-40 minut
Potřebné ingredience:
360g jemně mletých mandlí nebo mandlové mouky
220 g třtinového nerafinovaného tmavého cukru
1/2 čajové lžičky soli
120g změklého másla
2 celá vejce
250g bílého jogurtu řeckého typu
špetka muškátového oříšku
špetka mleté skořice - nemusí být
45g nesolených pistácií nebo vlaššských ořechů posekaných nahrubo
kousek másla a trošku hrubé mouky na vymazání a vysypání formy
Pracovní postup :
1) Vymažte dobře formu máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu rozehřejte 180 C.
2) V míse smíchejte mandlovou mouku s třtinovým cukrem, solí a kousky změklého másla.
Vznikne drolící směs podobná drobence. Část směsi pečlivě natlačte v tenké vrstvě do formy,
vytvoříte tak spodní část koláče - korpus.
3) Zbylou směs v míse promíchejte vařečkou s jogurtem, celými vejci, muškátovým oříškem
případně přidejte skořici. Krémové těsto pomocí špachtle rozetřete do hladka na korpus.
Vložte do vyhřáté trouby a pečte 35-40 minut.
Po upečení nechte koláč zcela vychladnout. Povrch posypte oříšky - pistácie nebo vlašské. Já jsem je ještě upražila na sucho na pánvi a po vychladnutí jsme je použila na dekoraci. Špičkou nože objeďte korpus kolem dokola aby se uvolnili boky koláče od formy. Nakrájejte koláč na porce a pomocí cukrářské špachtle vyjměte první část koláče. Koláč pevně drží ve formě dělejte to velmi pomalu a opatrně.
Koláč vydrží velmi dlouho vláčný ale k žádnému skladování asi nedojde je vynikající. V chuti připomíná baklavu nebo perník s medem.
Přejeme dobrou chuť a hodně lásky 💋!
Komentáře
Okomentovat