Zuppa d'orzo trentina / Polévka


Italská polévka s kroupami je naprosto ideální pokrm pro chladné zimní a podzimní dny.
Perfektně zasytí a zahřeje. Navíc je zdravá, rychlá na přípravu, lehká a plná vlákniny.
Příprava: 15 minut
Vaření: 20 minut

120 g krup
200 g slaniny pokrájenou na drobné kostičky
6 menších brambor pokrájených na kostky
2 středně velké mrkve pokrájené na kostky
1 středně velká cibule nakrájená na jemno
1,5 litru - zeleninového vývaru
1 bobkový list
sůl, pepř, petržel hladkolistá - pokrájená na drobno
olej na smažení
3 listy kadeřávku (nemusí být) - pokrájeného na drobno
Pracovní postup:
1) Kroupy propláchněte a uvařte předem v osolené vodě tzv. na skus. Po uvaření kroupy sceďte a odložte stranou. Pokud chcete do polévky přidat kadeřávek - pokrájejte listy na drobno a spařte je na několik minut v horké osolené vodě. Cibuli oloupejte a pokrájejte na jemno. Ve středně velkém hrnci rozehřejte olej a cca 2 minuty na něm opékejte cibuli, pak přidejte bobkový list, pokrájenou slaninu a opékejte za stáleho míchání cca ještě 1 - 2 minuty.
Přidejte mrkev a brambory. Promíchejte a a zalijte vývarem. Osolte a opepřete podle chuti a vařte cca 15 minut až bude zelenina měkká. Ke konci vaření přidejte spařený kadeřávek a předem uvařené kroupy.
2) Polévku vypněte, odstavte z hořáku a ozdobte pokrájenou petrželkou a podávejte horkou třeba s opečenou bagetou.
Komentáře
Okomentovat