pátek 17. listopadu 2017

Těstoviny s černou kapustou (Cavolo nero)





  Velmi snadný recept, který patří mezi mé oblíbené. Můžete na něj použít různé druhy těstovin ale primárně se na něj nejvíc hodí italské těstoviny Vesuvio nebo Cappelletti. Já jsem dnes neměla ani jeden druh zmíněných těstovin doma, nahradila jsem je tedy Fusilli De Cecco. Černou kapustu seženete v potravinách Marks & Spencer nebo ve Wine Food Marketu. Pokud ji nešeženete můžete ji nahradit klasickoou listovu kapustou. Kapusta je nyní v nejlepší kondici tak že tohle jídlo si vychutnáte právě na podzim. Salsicciu frescu lze nahradit mletým hovězím masem.

Počet porcí 4-6 
Doba přípravy do 20 minut
Doba pečení : 30 minut
Bude se hodit : větší pekáč na zapékání, struhadlo na sýr, velká mísa

Cavolo nero
Ingredience :
  • 1 polévková lžíce másla a kousek na vymazání pekáče a kousek na povrch na zapékání těstovin
  • 1 cibule  
  • 400 - 500 g čerstvé italské salsiccie nebo mletého masa 
  • 300 g černé kapusty 
  • 500 g - 750 g těstovin vhodných na zapékání (množství záleží na počtu porcí které se chystáte připravit)
  • 150 - 200 g strouhaného sýru Fontina nebo Gouda + cca 50g strouhaného sýra na posypání
  • 100 g uzené pancetty nebo libové slaniny 
  • sůl, čerstvý mletý pepř 


Pracovní postup:


Vymažte pekáč na zapékání kouskem másla. Kapustu propláchněte pod tekoucí vodou, zceďte a nechte okapat. Zbavte ji tuhých stonků a pokrájejte ji na drobnější kousky.   Dejte vařit osolenou vodu a kapustu spařujte zhruba 3 minuty. Poté zceďte (vodu si uchovejte). Salsiciu vyjměte ze střívka a rozdrobte do misky na menší hrudky (mleté maso stačí jen rozdrobit na malé hrudky). Pancettu nebo slaninu pokrájejte na malé kostičky. Cibuli pokrájejte na drobno a zpěňte ji v hlubším hrnci na lžíci másla. Přidejte slaninu a zlehka ji opečte. Přidejte salsicciu nebo mleté maso a opékejte cca 3-4 minuty až se maso zatáhne. Vmíchejte spařenou kapustu a přidejte jednu až dvě naběračky vody ve které se kapusta vařila. Ochuťte solí a pepřem. Duste přiklopené cca 10 minut.

V dalším velkém hrnci uvařte těstoviny dle návodu na obalu. Vodu na těstoviny hodně osolte. Po uvaření, těstoviny zceďte a přendejte je do velké mísy. Rozehřejte troubu na 200 C. Těstoviny promíchejte se strouhaným sýrem a přidejte k nim dušené maso s kapustou. Ochutnejte a případně znovu všechny ingredience dokořeňte solí a pepřem. Znovu řádně promíchejte.  Směs vložte do máslem vymazaného pekáčku a posypte strouhaným sýrem a poklaďte kousky másla. Vložte do rozehřáté trouby a pečte do zlatova 20-30 minut.

Podávejte se zeleninovým salátem.


Dobrou chuť !



Tipy na nákup těstoviny, salsiccii a sýra:





Salsiccia fresca
Fontina