RETRO koláč s ovocem
Příprava: 25 minut
Doba pečení: 30 - 40 minut v závislosti na typu formy (v silnostěnné formě se koláč bude péct déle)
Ingredience na formu o průměru 20 cm:
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
50 g krupicového cukru
50 g másla pokojové teploty + kousek na vymazání formy
30 g mletých mandlí oloupaných mandlí
50 g strouhanky
150 g hladké mouky
250 ml smetany na vaření (s obsahem 12% tuku)
špetka soli
trošku hrubé mouky na formu (nemusí být)
zhruba 500 g ovoce
trošku mouky na obalení ovoce
pro změnu chuti : mletá skořice, mandlové lupínky, třtinový cukr
Pracovní postup:
1) Dobře vymažte formu na koláč máslem. Moukou není nutné vysypávat ale vyzkoušejte si třeba obě varianty. Pekla jsem ve formě vysypané s moukou ale dost jí ulpělo na spodku koláče a vadilo mi to. Podruhé jsem už nevysypávala. Záleží na typu formy a Vašich zkušenostech. Vysypávat formu lze také kokosem, strouhankou nebo mletými mandlemi. Ovoce omyjte a nechte okapat a pokrájejte na velikost podle Vaší fantazie. Aby se ovoce nepropadlo na dno koláče jednotlivé kousky zlehka obalit v mouce. Kompotované ovoce zceďte od šťávy a nechte okapat (také můžete obalit nebo poprášit moukou).
Troubu rozehřejte na 180 C.
2) Máslo ušlehejte s cukrem a žloutky v robotu šlehací metlou do světlé pěny. Poté přidejte mandle, strouhanku a mouku. Znovu prošlehejte na pomalejší rychlost a přilijte smetanu. Pokud chcete přidat skořici, přidejte ji nyní. Opět promíchejte do hladkého krému. Vypněte šlehač a vrhněte se na bílky.
3)V jiné míse ušlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu a lehce ho zapracujte pomocí špachtle do žloutkové směsi.
4) Těsta vlijte do formy a uhlaďte špachtlí. Nyní celý povrch poklaďte ovocem (ovoce můžete ještě pocukrovat třeba třtinovým cukrem, zasypat mandlovými lupínky a mletou skořicí).
Koláč vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 30-40 minut. Po uplynutí doby vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí. Píchněte co nejvíce ke středu. Vypněte troubu a ještě chvíli ponechte koláč v teple. Krájejte až když je koláč zcela vychladlý.
Komentáře
Okomentovat