pátek 17. listopadu 2017

Česneková krémová polévka




Česneková polévka je důležitá součást našeho jídelníčku. Zahřeje v zimě, vyplaší bacily při nachlazení a je to i významný tzv. vyprošťovák po opilé noci. Dnešní recept není na klasickou česnečku ale na jemnou krémovou polévku která může být součástí třeba nedělního menu a stejně dobře poslouží i jako lehká teplá večeře. Recept je jednoduchý a ingredience obvykle najdete vždy doma. Dávku česneku si můžete upravit podle své chuti, já mám ráda středně silnou a tomu i odpovídá můj recept. K polévce můžete podávat pečivo ale je dost sytá tak si vystačíte i bez něj. 
Polévka je krémová ale přitom není příliš hustá. 




Příprava: 15 minut
Vaření:    20 minut
Počet porcí 2-4

Ingredience :

2 lžíce másla
1 malá cibule nakrájená na drobno
5 stroužků česneku  
4 - 5 ks oloupaných menších brambor pokrájených na kostičky
300 ml zeleninového vývaru
400 ml mléka
100 ml smetany ke šlehání
sůl a čerstvý mletý pepř
1 lžíce olivového leje
2 lžíce strouhaného parmazánu (nemusí být)
petržel hladkolistá nasekaná 

Může se hodit : lis na česnek, ponorný tyčový mixer
Pracovní postup:

1) Ve středně velkém hrnci rozpusťte máslo a cca 2 minuty na něm opékejte cibuli, pak přidejte 2 stroužky  
    česneku nakrájeného na plátky a míchejte cca ještě 1 minutu.  
    Přidejte brambory a zalijte vývarem a mlékem. Osolte a opepřete podle chuti a vařte cca 15 minut až budou 
    brambory měkké.

2) Polévku vypněte, odstavte z hořáku a rozmixujte, ochuťte špetkou strouhaného muškátového oříšku a přidejte  
    jeden prolisovaný stroužek česneku a smetanu. Polévku znovu prohřejte ale už nevařte.

Zbývající dva stroužky česneku nakrájejte na plátky a opečte je na olivovém oleji do zlatova. Po opečení olej zceďte a česnek odložte stranou.

3) Polévku rozlijte do misek nebo hlubokých talířů, ozdobte petrželkou a plátky opečeného česneku. 
    Na závěr můžete přidat hobliny strouhaného parmazánu.