neděle 10. listopadu 2013

Mrkvomlsná kolečka

  Tento recept je tak trochu vánoční, ale prakticky lze využít kdykoli si chcete dopřát malou sladkost k odpolední kávě nebo čaji. Kolečka jsou jedlá okamžitě po upečení nemusíte jim dopřávat  čas na odležení tak  že,  pokud recept zařadíte mezi vánoční cukroví lze je připravit tzv. na poslední chvíli.

Ingredience : cca na dva plechy koleček

250 g karotky, nastrouhané na jemno
200 g změklého másla
  50 g krupicového cukru
400 g polohrubé mouky (+ trochu na podsypání)
1 sáček prášku do pečiva
1 kelímek bílého jogurtu

vlašské ořechy na ozdobu
pečící papír

na obalení: 100 g moučkového cukru
                  1 sáček vanilkového cukru ( nebo přidejte semínka vanilky do moučkového cukru)

Pracovní postup:

Nastrouhanou karotku promíchejte v míse s máslem, krupicovým cukrem, moukou smíchanou s práškem do pečiva. Podle potřeby přidávejte jogurt. Vypracujte vláčné těsto. Těsto vložte alespoň na hodinu do lednice.

 Rozehřejte troubu na 200 C.

Na pomoučněném vále vyválejte plát silný asi 5 mm. Vykrajujte kolečka, klaďte je na plech vyložený pečícím papírem. Do každého vmáčkněte polovinu jádra vlašského ořechu. Pečte 15-20 minut.
Ještě teplé opatrně obalujte v moučkovém cukru s vanilkou. Nebo je posypte cukrem pomocí sítka.

Můj tip: 
Polovinu upečených koleček ozdobte ořechy- zbytek nechte prázdné.  Slepte kolečka marmeládou (výborná je pomerančová) s druhou polovinou koleček. Povrch pocukrujte pomocí sítka moučkovým cukrem. 
A je hotovo teď už nezbývá než popřát dobrou chuť !