Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Francouzský ořechovo karamelový koláč

  Vlašské ořechy a vše co se z nich dá připravit jsou pro mně symbolem podzimu a nadcházející zimy. Mám je moc ráda a kdykoli je mohu v receptu použít nešetřím s nimi. Můj děda měl na venkovské chalupě na dvoře obrovský ořešák a když strom vydal své plody měla celá rodina na rukou hnědé znamení po loupaní ořechů. Dnes už je domek prodaný a tak si ořechy kupuji a loupu sama a dost mi chybí ty ořechové večery s dědou. Pokud Vás chytla nostalgická mlsná bude pro Vás tento koláč tím pravým ořechovým. Recept jsem přeložila z francouzského kulinářského časopisu Cuisine & Vins.


pro koláčovou formu o půměru 29 cm
Ingredience:

Náplň:
30 cl smetany 
120 g krupicového cukru
125 g ořechů posekaných na hrubo
50 g másla

Těsto:
125 g vychlazeného másla + kousek na vymazání formy
200 g hladké mouky + trochu hrubé mouky na vysypání formy
1 celé vejce
75 g moučkového cukru 
30 g mletých ořechů
1 polévková lžíce kvalitního kakaa
1 špetka soli
trochu mletých pistácíí na ozdobu

Příprava těsta :
Na přípravu těsta můžete použít kuchyňského robota. Do zadělávací mísy vložte vychlazené máslo pokrájené na kousky, přidejte mouku, cukr, mleté ořechy, kakao a sůl. Zapněte robota na vysokou rychlost a nechte ho pracovat. Až se ingredience spojí v sypkou směs přidejte celé vejce (předem rozmíchané vidličkou). Jakmile těsto zvláční vypněte robota. Vyndejte těsto na lehce pomoučněný vál a zformujte do koule. Zabalte těsto do folie a uložte do lednice. Ponechte ho v chladu přibližně hodinu.

  Vymažte máslem a vysypte moukou formu na koláč.

Příprava náplně:
V době kdy se těsto chladí si připravte náplň
Na suché rozehřáté pánvi lehce opražte na hrubo posekané  ořechy. Nechte je vychladnout. 
V malém kastrůlku ohřejte smetanu.
Na další pánvi připravte světlý karamel ze 120 g cukru a 2 polévkovými lžícemi vody. Sundejte z ohně a přilijte vlažnou smetanu cca 5 minut nechte probublávat. Stále míchejte metličkou až se karamel ve smetaně rozpustí. Potom přidejte opražené ořechy a 50 g másla. Promíchejte a směs odstavte z plotny.
Rozpalte troubu na 180 C.
Těsto vyjměte z lednice a rozválejte ho a vytvarujte do připravené formy a propíchejte vidličkou. Na těsto položte pečící papír s fazolemi jako zátěž a pečte 20 minut. Po uplynutí času sejměte papír s fazolemi a těsto potřete rovnoměrně ořechovo karamelovou náplní. Povrch můžete posypat mletými postáciemi.Vraťte koláč do trouby a pečte dalších 10 minut. Koláč nechte úplně vychladit než ho začnete krájet. Vynikajícím doplňkem ke koláči je vychlazená vanilková omáčka.














Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky