Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Francouzský ořechovo karamelový koláč

  Vlašské ořechy a vše co se z nich dá připravit jsou pro mně symbolem podzimu a nadcházející zimy. Mám je moc ráda a kdykoli je mohu v receptu použít nešetřím s nimi. Můj děda měl na venkovské chalupě na dvoře obrovský ořešák a když strom vydal své plody měla celá rodina na rukou hnědé znamení po loupaní ořechů. Dnes už je domek prodaný a tak si ořechy kupuji a loupu sama a dost mi chybí ty ořechové večery s dědou. Pokud Vás chytla nostalgická mlsná bude pro Vás tento koláč tím pravým ořechovým. Recept jsem přeložila z francouzského kulinářského časopisu Cuisine & Vins.


pro koláčovou formu o půměru 29 cm
Ingredience:

Náplň:
30 cl smetany 
120 g krupicového cukru
125 g ořechů posekaných na hrubo
50 g másla

Těsto:
125 g vychlazeného másla + kousek na vymazání formy
200 g hladké mouky + trochu hrubé mouky na vysypání formy
1 celé vejce
75 g moučkového cukru 
30 g mletých ořechů
1 polévková lžíce kvalitního kakaa
1 špetka soli
trochu mletých pistácíí na ozdobu

Příprava těsta :
Na přípravu těsta můžete použít kuchyňského robota. Do zadělávací mísy vložte vychlazené máslo pokrájené na kousky, přidejte mouku, cukr, mleté ořechy, kakao a sůl. Zapněte robota na vysokou rychlost a nechte ho pracovat. Až se ingredience spojí v sypkou směs přidejte celé vejce (předem rozmíchané vidličkou). Jakmile těsto zvláční vypněte robota. Vyndejte těsto na lehce pomoučněný vál a zformujte do koule. Zabalte těsto do folie a uložte do lednice. Ponechte ho v chladu přibližně hodinu.

  Vymažte máslem a vysypte moukou formu na koláč.

Příprava náplně:
V době kdy se těsto chladí si připravte náplň
Na suché rozehřáté pánvi lehce opražte na hrubo posekané  ořechy. Nechte je vychladnout. 
V malém kastrůlku ohřejte smetanu.
Na další pánvi připravte světlý karamel ze 120 g cukru a 2 polévkovými lžícemi vody. Sundejte z ohně a přilijte vlažnou smetanu cca 5 minut nechte probublávat. Stále míchejte metličkou až se karamel ve smetaně rozpustí. Potom přidejte opražené ořechy a 50 g másla. Promíchejte a směs odstavte z plotny.
Rozpalte troubu na 180 C.
Těsto vyjměte z lednice a rozválejte ho a vytvarujte do připravené formy a propíchejte vidličkou. Na těsto položte pečící papír s fazolemi jako zátěž a pečte 20 minut. Po uplynutí času sejměte papír s fazolemi a těsto potřete rovnoměrně ořechovo karamelovou náplní. Povrch můžete posypat mletými postáciemi.Vraťte koláč do trouby a pečte dalších 10 minut. Koláč nechte úplně vychladit než ho začnete krájet. Vynikajícím doplňkem ke koláči je vychlazená vanilková omáčka.














Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky

567916