Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Vánoční tvarohová štola / CHRISTSTOLLEN


Vánoční štola je u nás už tradice. Štola potřebuje svůj čas na odležení a je třeba s ní začít hned začátkem adventu. Nejkratší čas na odležení je minimálně týden. Koupit si ji můžete v obchodech i na vánočních trzích ale přece jen domácí je domácí. Z našeho receptu upečete dvě středně velké štoly nebo čtyři malé, které můžete darovat zabalené v pečícím papíru, ozdobené mašličkou. Bavte se a užívejte si adventní čas.


Doba přípravy: 20 minut

Doba pečení : 50 minut

Bude se hodit: mašlovačka, pečící papír, sítko na prosátí cukru

Ingredience:

500g hladké mouky

1/2 sáčku prášku do pečiva

150g cukru moučka

špetka soli

2 celá vejce

250g plnotučného tvarohu ve vaničce

kůra z 1/2 citronu nastrouhaná 

150 g změklého másla

100 g plátků mandlí 

100g brusinek sušených (předem namočených ve vlažné vodě)

hrst sekaných pistácií nesolených 

Na dokončení:

50 g  70g rozpuštěného másla

2 polévkové lžíce rumu

120 - 150g moučkového cukru prosátého  


Pracovní postup:

V hluboké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, moučkovým cukrem a špetkou soli. 

V jiné míse prošlehejte vejce s tvarohem a citronovou kůrou. Smíchejte se sypkými surovinami a nakonec přidejte máslo nakrájené na malé kousky. Ke zpracování můžete použít kuchyňský robot s hnětacím hákem nebo to zvládnete ručně pomocí vařečky a následně rukama. Spojte veškeré ingredience v těsto. Nyní do těsta zapracujte mandle, pistácie a okapané brusinky. Vše zpracujte v hladké těsto které ještě můžete zlehka podsypat hladkou moukou aby se nelepilo. Nyní těsto nechte 20 minut odpočinout na vále pod utěrkou.

Troubu rozehřejte na 170 C.

Nyní si těsto rozdělte na takový počet štol kolik jich chcete upéct. Z každého kusu těsta vyválejte plát 2-3 cm vysoký. Po delší straně ho přehněte a vzniklou štolu přeneste na plech vystlaný pečícím papírem. štola má tvarem připomínat malého Ježíška v peřince.

Štoly pečte cca 50 minut do zlatova. Zkuste špejlí zda se na ní nelepí těsto. Pokud ne vyndejte je trouby ven.

Ještě horké štoly potřete rumem, rozpuštěným máslem a hustě je posypte prosátým moučkovým cukrem. Cukr by se měl vsakovat do másla a vytvořit suchou vrstvu. Vychladlé štoly zabalte do alobalu a uchovejte v suchu a chladu. Krájejte je na velmi tenké plátky.

Náš tip: do těsta můžete přidat kandované ovoce a vanilku

Tak co už vám voní štola z trouby ? 






Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky