Vánoční tvarohová štola / CHRISTSTOLLEN
Vánoční štola je u nás už tradice. Štola potřebuje svůj čas na odležení a je třeba s ní začít hned začátkem adventu. Nejkratší čas na odležení je minimálně týden. Koupit si ji můžete v obchodech i na vánočních trzích ale přece jen domácí je domácí. Z našeho receptu upečete dvě středně velké štoly nebo čtyři malé, které můžete darovat zabalené v pečícím papíru, ozdobené mašličkou. Bavte se a užívejte si adventní čas.
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení : 50 minut
Bude se hodit: mašlovačka, pečící papír, sítko na prosátí cukru
Ingredience:
500g hladké mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
150g cukru moučka
špetka soli
2 celá vejce
250g plnotučného tvarohu ve vaničce
kůra z 1/2 citronu nastrouhaná
150 g změklého másla
100 g plátků mandlí
100g brusinek sušených (předem namočených ve vlažné vodě)
hrst sekaných pistácií nesolených
Na dokončení:
50 g 70g rozpuštěného másla
2 polévkové lžíce rumu
120 - 150g moučkového cukru prosátého
Pracovní postup:
V hluboké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, moučkovým cukrem a špetkou soli.
V jiné míse prošlehejte vejce s tvarohem a citronovou kůrou. Smíchejte se sypkými surovinami a nakonec přidejte máslo nakrájené na malé kousky. Ke zpracování můžete použít kuchyňský robot s hnětacím hákem nebo to zvládnete ručně pomocí vařečky a následně rukama. Spojte veškeré ingredience v těsto. Nyní do těsta zapracujte mandle, pistácie a okapané brusinky. Vše zpracujte v hladké těsto které ještě můžete zlehka podsypat hladkou moukou aby se nelepilo. Nyní těsto nechte 20 minut odpočinout na vále pod utěrkou.
Troubu rozehřejte na 170 C.
Nyní si těsto rozdělte na takový počet štol kolik jich chcete upéct. Z každého kusu těsta vyválejte plát 2-3 cm vysoký. Po delší straně ho přehněte a vzniklou štolu přeneste na plech vystlaný pečícím papírem. štola má tvarem připomínat malého Ježíška v peřince.
Štoly pečte cca 50 minut do zlatova. Zkuste špejlí zda se na ní nelepí těsto. Pokud ne vyndejte je trouby ven.
Ještě horké štoly potřete rumem, rozpuštěným máslem a hustě je posypte prosátým moučkovým cukrem. Cukr by se měl vsakovat do másla a vytvořit suchou vrstvu. Vychladlé štoly zabalte do alobalu a uchovejte v suchu a chladu. Krájejte je na velmi tenké plátky.
Náš tip: do těsta můžete přidat kandované ovoce a vanilku
Tak co už vám voní štola z trouby ?
Komentáře
Okomentovat