Domácí vaječný likér
Většinu naši receptů mohou konzumovat i děti ale tenhle je speciálně pro dospěláky a k vánočním svátkům patří stejně jako cukroví. Vaječný likér u nás každé vánoce připravovala vždy naše babička a je jemný a sladký. Není v tom žádná věda a můžete ho i darovat jako jedlý dárek. Historie pití vaječného likéru sahá až do středověké Anglie. Ve Francii ho měl rád i král Ludvík IX. a Francouzi ho nazývají Lait de poule (kuřecí mléko).
Ingredience na 0,75L vaječného likéru:
4 žloutky
25g cukru krupice
250 ml plnotučného mléka
250 ml smetany ke šlehání 33%
1 ks zahuštěné slazené mléko plnotučné Salko
1 ks vanilkového lusku (vyškrábněte z něj nožíkem dřeň)
300 ml rumu
Pracovní postup:
V hrnci vyšlehejte ručním elektrickým mixérem žloutky s cukrem do pěny trvá to cca 3 minuty. Poté přidejte mléko, smetanu, kondenzované mléko a dřeň z vanilkového lusku. Směs rozmíchejte metličkou a pomalu zahřívejte. Za stálého míchání přiveďte k varu. Směs začne houstnout, svojí konzistencí by měla připomínat řídký puding. Hrnec odstavte, vaječnou směs nechte zcela vychladnout a pak ji přeceďte přes jemné sítko. Nakonec přilijte rum a zamíchejte. Lahve do kterých budete likér přelévat předem vypařte horkou vodou. Vodu vylijte a lahve nechte vychladnout. Likér přelijte do menších lahví nebo do jedné o objemu 0,75 litru až 1 litr. Vaječný likér skladujte v lednici. Rum nápoj konzervuje, tak že pokud likér nevypijete dříve, vydrží Vám při správném skladování až měsíc. Ale je to návykové, tak radím nechodit ochutnávat a vydržet s konzumací až na svátky.
Likér využijete i přípravě cukroví Vosí hnízda jako jejich náplň.
Náš TIP: Místo rumu můžete zkusit i Brandy (vinná pálenka) - množství si upravte podle Vaší chuti
Při intoleranci na laktózu lze tento nápoj připravit i z kokosového nebo sojového mléka.
Komentáře
Okomentovat