Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Domácí vaječný likér



Většinu naši receptů mohou konzumovat i děti ale tenhle je speciálně pro dospěláky a k vánočním svátkům patří stejně jako cukroví. Vaječný likér u nás každé vánoce připravovala vždy naše babička a je jemný a sladký. Není v tom žádná věda a můžete ho i darovat jako jedlý dárek. Historie pití vaječného likéru sahá až do středověké Anglie. Ve Francii ho měl rád i král Ludvík IX. a Francouzi ho nazývají Lait de poule (kuřecí mléko).


Ingredience na 0,75L vaječného likéru:

4 žloutky

25g cukru krupice

250 ml plnotučného mléka

250 ml smetany ke šlehání 33%

1 ks zahuštěné slazené mléko plnotučné Salko

1 ks vanilkového lusku (vyškrábněte z něj nožíkem dřeň)

300 ml rumu


Pracovní postup:

V hrnci vyšlehejte ručním elektrickým mixérem žloutky s cukrem do pěny trvá to cca 3 minuty. Poté přidejte mléko, smetanu, kondenzované mléko a dřeň z vanilkového lusku. Směs rozmíchejte metličkou a pomalu zahřívejte. Za stálého míchání přiveďte k varu. Směs začne houstnout, svojí konzistencí by měla připomínat řídký puding. Hrnec odstavte, vaječnou směs nechte zcela vychladnout a pak ji přeceďte přes jemné sítko. Nakonec přilijte rum a zamíchejte. Lahve do kterých budete likér přelévat předem vypařte horkou vodou. Vodu vylijte a lahve nechte vychladnout. Likér přelijte do menších lahví nebo do jedné o objemu 0,75 litru až 1 litr. Vaječný likér skladujte v lednici. Rum nápoj konzervuje, tak že pokud likér nevypijete dříve, vydrží Vám při správném skladování až měsíc. Ale je to návykové, tak radím nechodit ochutnávat a vydržet s konzumací až na svátky. 

Likér využijete i přípravě cukroví Vosí hnízda jako jejich náplň. 

Náš TIP: Místo rumu můžete zkusit i Brandy (vinná pálenka) - množství si upravte podle Vaší chuti 

Při intoleranci na laktózu lze tento nápoj připravit i z kokosového nebo sojového mléka.








Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky