Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Melanzane alla parmigiana / Zapečený lilek

Lilek alla parmigiana nebo-li "Letní zeleninové Lasagne" je jedním z nejlepších italských pokrmů jaké znám. Důležité je připravovat tento pokrm v letní sézoně kdy jsou lilky v nejlepší kondici. Připravit lze i den předem a před podáváním zapéct. Vyzkoušeno i na zarytém odpůrci lilků eh.. voilà ..... bariéra prolomena .....tohle jídlo prostě chutná všem a bude chutnat  i Vám. Vyzkoušejte...!!!


Bude se hodit : Velké prkénko nebo kuchyňský dřevěný vál, velký pekáč na zapékání, tyčový mixer, papírové utěrky, pánev na smažení,

Ingredience pro cca 4 - 5 osob :

4 středně velké lilky
1 středně velká cibule nakrájená na jemno
1 svazek čerstvé bazalky
2-3 ks Mozzarella kravská 100g sáček v nálevu (nejvhodnější je Fior di latte)
2 ks Drcená nebo loupaná rajčata 400g v plechu nebo Rajčatová pasaata (loupaná rajčata jsou chutnější ale je třeba je předem rozmixovat tyčovým mixerem.
Olivový olej na přípravu rajčatové omáčky
cukr, sůl, pepř čerstvý v mlýnku
150g strouhaného Parmigiano Reggiano
Hladká mouka na obalení
Olej na smažení lilků


























Pracovní postup:


Omyté a osušené lilky zbavíme stopky a nakrájíme je podélně na silnější plátky 2-3 cm (kulaté lilky nakrájíme na kolečka). Plátky lilku si naskládáme vedle sebe na vál nebo prkénko a celé plátky posolíme solí a odložíme stranou - necháme tzv. vypotit a zbavíme je hořkosti. Ve větším hrnci zpěníme cibuli na trošce olivového oleje, přidáme drcená rajčata, špetku soli a špetku cukru. Vaříme jen krátce a odstavíme.
Lilky otřeme papírovou utěrkou a obalíme jednotlivé plátky v hladké mouce z obou stran. Na pánvi  rozehřejeme olej na smažení a smažíme lilky do zlatova. Osmažené necháme okapat na papírové utěrce. 
Mozzarellu vyjmeme ze sáčku a necháme ji okapat a nakrájíme na tenčí plátky.
Předehřejeme si troubu na 180 C.
Do pekáče začneme skládat jednotlivé vrstvy - 1. vrstva začíná rajčatovým protlakem do kterého přidáme pár lístků čerstvé bazalky, následují osmažené plátky lilku, plátky mozzarelly a posypeme strouhaným parmazánem. Takto tvoříme vrstvy až do spotřebování všech surovin. Poslední vrstvou bude rajčatový protlak, který bohatě zasypeme parmazánem a přidáme pár lístků bazalky (mozzarella na horní vrstvu nepatří). Pekáč vložíme do trouby a pečeme cca 20 - 25 minut. 
Podáváme s bagetou a ozdobíme lístky bazalky. 

Přejeme dobrou chuť.







Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky